Tesla gaat van de beurs met Saoedisch staatsfonds en Goldman Sachs

Het fenomeen gaat dan toch eindelijk gebeuren: Tesla gaat als private onderneming verder! Elon Musk tweette dat hij er zich op verheugd om samen met een tal andere advocatenkantoren en Goldman Sachs te werken aan Tesla’s privatisering. Het zal eindelijk de ‘negatieve propaganda’ van Tesla stoppen, zo denkt Musk.

Het bedrijf wordt van de beurs gehaald met hulp van het Saoedische staatsfonds. Zoals je weet zijn de Saoedi’s steenrijk geworden van het oppompen van olie, maar nu ook de olie opraakt moet het geld ergens anders vandaan komen. Daar zijn de Saoedische staatshoofden zich ook van bewust en dus hebben ze naar verluidt al een belang van 5% in Tesla. Zij zullen nu ook de privatisering begeleiden met Goldman Sachs en advocatenkantoren als Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.

SEC

Musk zijn plan om Tesla van de beurs af te halen kwam voor het publiek nogal plotseling. De aankondiging werd namelijk gedaan via Twitter. Als gevolg daarvan steeg het Tesla aandeel met dubbele cijfers. Volgens Musk zou Tesla zich veel beter kunnen ontpoppen als private onderneming, omdat je dan wel beslissingen op de lange termijn kunt maken. Beursgenoteerde ondernemingen moeten altijd rekening houden met het inleveren van kwartaalcijfers en daar ook hun beslissingen op maken. Dat is op korte termijn voordelig, maar vaak niet op de lange termijn.

Tegelijkertijd brengt de tweet Musk sowieso in de problemen. De SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, ging in de zaak duiken om te kijken of er sprake was van koersvervalsing. Met één tweet is de koers van Tesla namelijk met meer dan 20% gestegen. Verschillende investeerders zeggen dat deze move van Musk bedoeld was om shortsellers, mensen die profiteren van een koersdaling, uit te schakelen. De plannen lijken erg concreet, maar een bewijs van financiering is er nog niet. Dus of het gaat lukken?

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.