Turkse centrale bank versoepelt regels vanwege valutacrisis

Dat de Turkse lira aan een flinke val bezig is mag wel gesteld worden na een daling van nog eens 11 procent ten opzichte van de dollar. De Turkse centrale bank ziet dat ook en heeft maatregelen getroffen om een bankrun te voorkomen en de kalmte in Turkije te behouden. Ze zeggen er alles aan te doen om de banken te voorzien van ‘voldoende liquiditeit’. Maar is dit wel zo slim?

Als de centrale bank in moet grijpen zit je eigenlijk al genoeg in de problemen, want je kunt de situatie zonder hulp van buitenaf niet meer redden. Dankzij de koersval van de lira worden buitenlandse producten veel duurder en dat maakt het leven van veel Turken daarmee ook duurder. Kaas uit Nederland kan zomaar ineens 20 procent duurder worden, want Turkse bedrijven die veel importeren betalen ook veel meer voor hun producten. Dat rekenen ze vervolgens door naar de consumenten.

Lees ook: De Turkse crisis uitgelegd: wat betekent de zwakke lira voor Nederland

Maatregelen

De Turkse centrale bank heeft dus vastgesteld dat de banken alle hulp krijgen die ze nodig hebben. Een van de maatregelen is dan ook dat de banken minder reserves hoeven aan te houden, waardoor banken dus geen problemen hebben met het eventueel uitbetalen van de lira’s die mensen opnemen. Ook zal de bank de financiële markten heel scherp observeren om grotere problemen te voorkomen.

Om de koersval tegen te gaan kun je ook kijken naar een renteverhoging. Dat is ook gelijk de maatregel waar de markt wereldwijd op hoopte. Er worden dan meer beleggers uit het buitenland aangetrokken door de hogere rente en zo stijgt de vraag naar de lira weer. Om een of andere redenen die onbekend is doet Erdogan dit niet, waardoor de inflatie (waardevermindering van geld) gewoon door blijft zetten.

Waar dit eindigt kan niemand zeggen, maar het gaat niet de goede kant op met de economie van Turkije.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.