Tiesto

Hoeveel verdient DJ Tiësto?

Hij heeft samen met Dzeko, Preme en Post Malone een van de tunes van deze zomer met het nummer Jackie Chan. Breda’s trots Tijs Verwest – beter bekend als Tiësto-  is al twee decennia een van de grootste namen in de dancewereld en meerdere keren verkozen tot beste DJ van de wereld. In de jaren 80 begonnen met plaatjes draaien op studentenfeesten, puur als hobby want bakken geld daarmee verdienen leek Tijs niet realistisch. Inmiddels weten wij wel beter. Hoeveel geld er precies moet worden afgetikt voor Tiësto ontdek je in deze Cashhour.

Financieel gezien is Tiësto de absolute koning van de Nederlandse elektronische muziek. Wereldwijd hoeft hij zelfs alleen maar Calvin Harris (laten we over hem nou ook wat hebben geschreven) voor zich te houden op de lijst met best betaalde DJ’s. Volgens Forbes verdiende de Brabander met zijn muziek en live optredens 33 miljoen euro afgelopen jaar. Dat is iets meer dan het jaar daarvoor, toen hij 32,3 miljoen euro mocht bijschrijven op zijn bankrekening.

Wil je elke dag in minder dan 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Tiësto maakt er een gewoonte van om meer dan honderd shows per jaar te geven. Vorig jaar beklom hij 134 keer het podium over de hele wereld. Hierin verschilt hij niet heel erg van zijn Nederlandse EDM-collega’s zoals Armin van Buuren of Martin Garrix. Het verschil zit hem in hoeveel hij mag opstrijken voor een avond. Waar Garrix en van Buuren volgens deze bron al komen opdraven voor 42.000 tot 85.000 euro is een avondje Tiësto een stuk duurder. Zijn booking fee zou maar liefst 300.000 euro zijn. Wederom alleen Calvin Harris pakt soms meer met bedragen die kunnen oplopen tot 425.000 euro per boeking.

Streaming

Het bulk van zijn geld verdient hij door zijn live optredens, maar ook online levert zijn muziek Tiësto aardig wat op. Op het populairste streamingplatform ter wereld Spotify is hij 28ste als het gaat om maandelijkse luisteraars. Hij mag rekenen op 27.941.802 mensen die maandelijks een nummer van de DJ opzetten. Zouden zij het allemaal ook echt bij één nummer houden dan komt er maandelijks een bedrag binnen van 95.000 euro. Maken we daar zeven luisterbeurten van komt er 665.000 euro binnen.

Spotify betaalt gemiddeld namelijk een bedrag van 0,004 dollarcent uit per stream. Gemiddeld houden artiesten 40 a 50% van de inkomsten. Voor Tijs zelf blijft er in onze scenario’s ongeveer 42.000 tot 300.000 euro per maand over. Zijn laatste hit Jackie Chan is ook meteen zijn populairste track op het platform met meer dan 146 miljoen streams. Daarmee zou het goed zijn voor een opbrengst van 498.417 euro. Aangezien hij het nummer met drie andere collaborators heeft gemaakt kunnen wij er van uitgaan dat er minder dan normaal overblijft voor Tiësto.

Rijkste Nederlander

Volgens de Quote heeft Tijs inmiddels een vermogen bij elkaar gedraaid van 120 miljoen euro. Ook investeert hij z’n vermogen. Een paar jaar geleden kocht hij aandelen in Music Messenger, een app waarmee je muziek en afspeellijsten kunt doorsturen naar vrienden. Dat deed hij niet alleen. Ook Nicki Minaj, David Guetta en oliemiljardair/Chelsea-eigenaar Roman Abramovich legden een bedrag van in totaal 30 miljoen euro bij elkaar. Zijn beleggingsportefeuille bestaat uit investeringen in start-ups of bedrijven die allemaal gemeen hebben dat ze iets met muziek doen. Hopelijk voor Tiësto brengen die hem dichterbij zijn doel de rijkste Nederlander te worden. Afbeelding: Patrick Savalle (CC BY-SA 2.0), Via Wikimedia Commons

Rayen Rudrasingh