Hoeveel doekoe verdient Drake?

Ooit begonnen als acteur die een invalide jongen speelde in de Canadese jeugdserie Degrassi, inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste sterren van zijn generatie. Zijn nieuwe album Scorpion werd op de dag van de release meer dan tien miljoen keer per uur gestreamd. Vorig jaar stond hij op de tweede plek van Forbes’ Hip-Hop Cash Kings lijst. De rapper/zanger zegt Started From The Bottom maar vandaag kijken wij welke (financiële) hoogten Aubrey Drake Graham sindsdien heeft bereikt.

Drake heeft een bijzondere titel op zak. Hij is sinds juni in Amerika de artiest die met 142 miljoen platen de meeste digitale singles wist te verkopen. Een digitale download kost 1,29 euro en zo heeft Drake 183 miljoen euro omgezet, and counting. Dan zijn er ook nog streamingplatformen zoals Spotify. Het Zweedse bedrijf betaalt 0,004 dollarcent per stream aan artiesten en hun platenlabels. Scorpion was op de eerste dag goed voor meer dan 10 miljoen streams per uur. We weten niet of Spotify hiermee bedoelt of het album ook echt helemaal is afgeluisterd. Zou dat het geval zijn, dan zou het op dag één minimaal 20,4 miljoen euro in het laatje hebben gebracht.

Drizzy

Champagnepapi mag op het platform rekenen op ruim 65 miljoen maandelijkse luisteraars. Laten die het allemaal bij één nummer per maand, dan verdwijnt er 221.024 euro per maand in de zakken van Drizzy en Warner Music Group, het moederbedrijf waar Drake’s eigen label OVO Sound onder valt. Waarschijnlijk wordt er veel vaker naar zijn muziek geluisterd, maar exacte cijfers geeft Spotify niet vrij. Laten we stellen dat door die 65 miljoen luisteraars gemiddeld zes nummers per persoon worden gestreamd. Dan komen we uit op een maandelijks bedrag uit van 1.326.144 euro.

Zijn populairste track op Spotify is het dit jaar uitgekomen God’s Plan, dat hard onderweg is naar de miljard plays. Tot nu toe staat de teller op 921.949.946 miljoen streams. Dat betekent een omzet van 3.134.629 euro tot nu toe. We zeggen bewust omzet want gemiddeld houdt een artiest 40 a 50% van zijn inkomsten uit Spotify zelf over als winst. We gunnen Drake zijn succes dus laten we 50% pakken. Door God’s Plan – waarin hij toevallig juist geld weggeeft in de clip – alleen al kon de Canadees 1.567.314 euro cashen. Volgens sommige bronnen heeft Drake tot aan 2017 al meer dan 40 miljoen euro verdiend aan Spotify.

Concerten en brand deals

Het grootste aandeel aan het inkomen van artiesten zijn de concerten die ze geven. Drake is geen uitzondering en hem boeken is dan ook niet goedkoop. De prijzen voor het inhuren van de Canadees beginnen bij 170.000 euro, daarvoor krijg je hem een uur lang in jouw club. Hoe langer het optreden en hoe groter het publiek, hoe verder de prijs oploopt. Dit kan oplopen naar de 1,7 miljoen euro voor een avond Drake. Zijn laatste Boy Meets World tour had een omzet van 46,7 miljoen euro, zo’n 1,3 miljoen euro per concert.

Ook heeft Drake een aantal deals met grote merken. Zo werkte hij in 2016 samen met Apple Music. Zij hadden maar liefst 16 miljoen euro over om hem hun platform te laten promoten, een Beats 1 radioshow te maken en muziek exclusief uit te brengen. De deal zou inmiddels voor een onbekend bedrag weer zijn verlengd. Ook bedrijven die niets met muziek doen willen Drizzy gebruiken als reclamezuil. Zo heeft hij deals lopen met merken als Kodak, Nike en Sprite. Al met al wordt de waarde van Drake op zo’n 85 miljoen euro geschat. Vorig jaar mocht hij door alle streams, downloads, concerten en brand deals maar liefst 79,9 miljoen euro op zijn rekening bijschrijven. The bottom waar hij ooit over rapte is inmiddels heel ver uit zicht voor Drake.

Rayen Rudrasingh