Elon Musk wil Tesla van de beurs halen voor $420

Dat maakte Elon Musk althans bekend met een tweet, zoals hij dat wel vaker doet. Hij wil het bedrijf niet constant afhankelijk laten zijn van aandeelhoudersbelangen en andere beursfactoren. De Amerikaan zou 420 dollar per aandeel overhebben voor de transactie en dat zou Tesla een waarde geven van 70 miljard dollar. 

Bovenstaande tweet werd er gister rond 23:00 uur Nederlandse tijd uitgestuurd. Elon Musk zegt dus niet alleen dat hij Tesla wil privatiseren en van de beurs wil halen voor dat bedrag, maar ook dat de financiering van zo’n eventuele stap al rond zou zijn. Na dit bericht werd de handel in Tesla opgeschort, omdat zo’n bericht té grote invloeden op de beurskoers van Tesla kan hebben. De opschorting van de handel bij invloedrijke gebeurtenissen is best normaal, maar komt niet vaak voor.

Beweegredenen

Eén van de belangrijkste redenen voor Musk zijn overweging is het kortetermijndenken wat Tesla volgens hem in de weg zit. Werknemers zijn continu onderhevig aan bijvoorbeeld de beurskoers en productieverwachtingen van beursanalisten en investeerders. Ook hekelt Musk de kwartaalcyclus. Elk kwartaal moet Tesla met cijfers komen en sommige beslissingen moeten dan haastig worden genomen zodat dat nog in het kwartaalverslag kan. Vaak is zo’n beslissing op korte termijn goed, maar draagt niets bij aan de langetermijnstrategie. Bij SpaceX, een privaat bedrijf van Musk, wordt er veel efficiënter gewerkt zo vindt hij zelf. Daar zitten ze namelijk niet aan een beurs verbonden.

Allereerst komt er een aandeelhoudersvergadering over dit onderwerp, zodat alle aandeelhouders op de hoogte gebracht kunnen worden. Als het definitief wordt kunnen aandeelhouders uitgekocht worden voor $420 of privaat aandeelhouder worden.

Lees ook: Waarom maakt Tesla nooit winst en hoe kunnen ze blijven lenen?

Slechte resultaten

Al een tijd lang is Tesla op de beurs niet zo succesvol. Het boekt verlies na verlies. Sterker nog, Tesla heeft nog nóóit winst gemaakt in het 15-jarige bestaan van het bedrijf. Al die tijd is er gefocust op groei, groei en nog eens groei. Volgens Musk zullen deze resultaten ook verbeteren als ze privaat gaan. Het laatste kwartaal kwam Tesla met een verlies van 718 miljoen dollar terwijl de omzet met 40% steeg.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.