SERIE | Blockchain: het nieuwe internet? Aflevering 6: het centrale internet

In deze serie leggen we uit wat blockchain, de technologie achter de cryptocurrency bitcoin, is en welke mogelijkheden het biedt op het internet. Vandaag behandelen we het centrale karakter van het internet.

Wat zou blockchain precies moeten veranderen aan het internet? Het wereldwijde web (www) werd in eerste instantie opgericht om vrij informatie te kunnen delen. Met deze gedachte groeide het uit van een project om makkelijker informatie uit te wisselen tussen wetenschappers van het Europese Instituut voor kernfysica (CERN) tot een wereldwijde bibliotheek die mensen vanaf hun eigen computer konden betreden.

Zo’n 28 jaar later lijkt er veel veranderd; grote bedrijven zoals Google, Facebook en Amazon domineren het internet. Zo hebben de bedrijven zich via de zoekmachine (Google), social media (Facebook) en een platform voor online winkelen (Amazon) op imperialistische wijze kunnen verweven in de structuur van het wereldwijde web. Bovendien is er een enorme markt ontstaan in persoonlijke data, die wordt verzameld door gebruikers overal op het internet te volgen.

Het centrale internet
De honderd websites die het internet regeren (Bron: https://www.vodien.com/da-100-websites-rule-internet.php)

Gevestigde orde

Ondanks de democratische aard van het internet – in principe is iedereen op het internet gelijk – zijn de verhouding flink scheef gaan groeien. Waar het internetgebruik overduidelijk blijft groeien, groeit de macht van de gevestigde orde op internet mee. Uit eigen cijfers van Facebook blijkt dat mensen bijvoorbeeld gemiddeld 50 minuten van hun dag aan het social media platform besteden.

De Britse auteur Charles Leadbeater, die een paar jaar geleden de paper A Better Web schreef, zei drie jaar geleden tegenover de Britse krant The Guardian al: “We hebben een jaar (2014) gehad waarin het internet beschouwd wordt met een vermoeid cynisme door veel mensen, vooral omdat Facebook ons insluit en anderen onze data gebruiken zonder dat we het weten. Sommigen zijn enthousiast omdat ze goede diensten aangeboden krijgen, maar veel anderen hebben zo hun bedenkingen of zijn ronduit sceptisch.”

Het centrale internet

Weer een paar jaar voor de uitlatingen van Leadbeater schreef het tijdschrift Wired al over ‘de dood van het internet zoals Tim Berners-Lee, de uitvinder van het internet, het ooit had bedoeld’. Zo zouden volgens het tijdschrift de waarden van Lee’s internet zijn verdrongen door een aangepast en vercommercialiseerd online paradijs of hel, afhankelijk van hoe men ernaar kijkt. In plaats van het wereldwijde web en al haar beschikbare informatie te gebruiken, laat de consument zich leiden door gesloten platformen van bedrijven zoals Facebook, Google, Amazon, Netflix etc. Deze platformen passen vaak beter in het dagelijks leven en deze bedrijven verdienen er miljoenen aan.

Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee, oprichter van het wereldwijde web

Berners-Lee noemt het zelf een ‘crisis van ongelijkheid’ die heerst op het internet. “Telkens wanneer er iets krachtigs op het web wordt gezet, wordt het gat groter tussen de haves en de have nots”, zei Berners-Lee in een video van het World Economic Forum. Hij roept al enkele jaren op om een Magna Carta op te stellen voor het internet, een grondwet die de gebruikers moet beschermen. Behalve bescherming tegen toezicht zijn er ook voorstellen geweest om gebruikers in deze verzameling wetten te beschermen tegen de verkoop van hun gegevens.

Een crisis van ongelijkheid heerst op het internet

De reden dat bedrijven zoals Facebook en Google zoveel macht hebben, komt door de manier waarop wij het internet gebruiken. Veel informatie die wordt opgevraagd via het wereldwijde web gaat via servers, computers met een adres waar bepaalde informatie is opgeslagen. Als iemand in zijn internetbrowser een webadres intikt, worden bepaalde documenten bij een server opgevraagd en verschijnen ze op het scherm van de gebruiker.

Wanneer men via het wereldwijde web met iemand een video wil delen, wordt deze eerst van de computer van de maker verstuurd naar bijvoorbeeld de servers van YouTube. Als een andere gebruiker deze video wil bekijken, moet de video eerst bij de servers van YouTube worden opgehaald door diens computer. Niet alleen kost dit tijd en data, het plaats YouTube in een positie waarbij beide gebruikers afhankelijk van haar diensten zijn.

Volgende week gaan we in op het verdienmodel van het internet, advertenties, en waarom het internet hiermee zo gecentraliseerd is geraakt.

Lees hier deel 1deel 2deel 3deel 4 en deel 5 terug.

Frank Meijer

Schrijft over allerlei dingen en wil na een paar bier nog wel eens beginnen over een vijfjarenplan. Woont in Ûtreg en is bijna klaar met de studie Journalistiek.