Ajax Champions League

Hoeveel geld komt er binnen bij Ajax?

In augustus komt zoals gewoonlijk de Eredivisie weer op gang, dus duiken wij van de Geldpers in de cijfers van de grootste Nederlandse voetbalclubs. Hoeveel zetten ze om en waaruit worden de budgetten voor salarissen en transfers gefinancierd? Eerder behandelden wij PSV, nu kijken we naar de financiën van de recordkampioen: Ajax.

In tegenstelling tot PSV en Feyenoord is Ajax als enige Nederlandse club beursgenoteerd. Op het moment van schrijven ben je voor een aandeel Ajax 11,75 euro kwijt. Wel worden de meeste van deze aandelen niet verhandeld. Groot aandeelhouder Vereniging AFC Ajax heeft 73% van de aandelen en een kleine tien procent is in handen van verzekeraar Delta Lloyd. De totale beurswaarde, dat is hoeveel alle aandelen bij elkaar waard zijn, ligt rond de 191 miljoen euro.

Europese finale

Zoveel is Ajax dus waard, maar belangrijker is hoeveel het omzet. Daarvoor kijken we net zoals bij PSV naar de jaarcijfers van het seizoen 2016-2017. Daar moet wel meteen bij worden gezegd dat dit een bijzonder jaar was voor Ajax. Het haalde namelijk een Europese finale, iets wat al twintig jaar niet meer was gebeurd. Mede daardoor kwam de omzet een stuk hoger uit dan het jaar daarvoor, op 118,2 miljoen euro. In het seizoen 2015-2016 viel dit bijna 25 miljoen euro lager uit en was de omzet ‘maar’ 93,4 miljoen euro.

Bij voetbalclubs gaat het meeste geld op aan de spelers en zo ook bij Ajax. Het betaalde in het seizoen 2016-2017 3,2 miljoen euro meer aan spelers dan het jaar daarvoor. Ook mochten spelers als Dolberg en Ziyech meer premies opstrijken; de club was hier 2,3 miljoen extra aan kwijt. In totaal was de Amsterdamse voetbalclub 55,1 miljoen euro kwijt aan salarissen. Het grootste gedeelte gaat op aan de spelers, maar ook directieleden en ander personeel vallen hieronder. Bij Ajax zijn ongeveer 400 mensen in dienst.

Hoe Ajax zijn geld verdient

In tegenstelling tot de rivaal uit Eindhoven zijn ze in Amsterdam wat preciezer met de jaarverslagen. Daardoor kunnen we precies zien wat er is verdiend en aan wat precies. De losse kaartverkoop van alle binnenlandse wedstrijden zoals in de Eredivisie en de KNVB-beker leverden 5,4 miljoen euro op. De fans die de wedstrijd liever volgden vanaf een business stoel of vanuit een skybox in de Johan Cruijff Arena droegen met zijn allen 7,1 miljoen euro af aan Ajax.

De seizoenkaarthouders van de club waren goed voor 11,3 miljoen euro op de rekening en 10,8 miljoen euro kwam van fans die een jaarkaart hebben. Dit zijn bijvoorbeeld clubkaarten waar je voorrang mee krijgt in de kaartverkoop. De sponsors van de recordkampioen betaalden dat jaar 29,1 miljoen euro uit aan Ajax om zich met de club te mogen associëren. De club wist verder nog 13,6 miljoen euro aan shirtjes, trainingspakken en sjaaltjes te slijten aan zijn supporters. Ajax ontving het meeste geld uit de TV-pot van de Eredivisie en kon zo 8,9 miljoen euro incasseren.

Europees voetbal

Met het halen van de Europa League finale waren allemaal financiële bonussen verbonden. Zo was de Europese zegetocht goed voor 15,5 miljoen euro aan premies vanuit de UEFA. Dit zijn onder andere vergoedingen voor het uitzenden van de wedstrijden en prijzengeld. Toen Ajax een jaar eerder al in de groepsfase van hetzelfde toernooi sneuvelde verdiende het precies 10 miljoen euro minder. Verder komen in Europa betekent meer wedstrijden en dus ook meer kaarten om te verkopen. Met alleen de Europese wedstrijden verdiende Ajax 17,6 miljoen euro aan kaartverkoop, 5,8 miljoen meer dan in 2015-2016.

Europees voetbal is ook dit seizoen waar flink geld valt te verdienen. Als nummer 2 van de Eredivisie doet de club mee aan de voorrondes van de Champions League, een toernooi waar de totale prijzenpot maar liefst 3,25 miljard euro bedraagt. Mochten de Ajacieden de groepsfase weten te halen dan kunnen ze rekenen op een bedrag van tussen 30 en 35 miljoen euro inclusief kaartverkoop. Sneuvelen ze in de play-offs van het miljardenbal, dan wordt er alsnog 8 miljoen euro overgemaakt naar de Amsterdamse club. Mocht Ajax de groepsfase van de Champions League niet halen, dan is er nog een gehalveerde financiële troost. In de Europa League kan het dit jaar ongeveer 15 miljoen euro gaan verdienen met het spelen van de groepsfase.

Rayen Rudrasingh