Hoeveel geld komt er binnen bij PSV?

In augustus komt zoals gewoonlijk de Eredivisie weer op gang dus duiken wij van de Geldpers in de cijfers van de grootste Nederlandse voetbalclubs. Hoeveel zetten ze om en waaruit worden de budgetten voor salarissen en transfers gefinancierd? We beginnen bij de club die vorig jaar met overmacht de Eredivisie wist te winnen: de Philips Sport Verenging, oftewel PSV.

De club uit Eindhoven behaalde over het voetbalseizoen 2016-2017 een winst van 2,2 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers van PSV. De totale omzet was 86 miljoen euro dat jaar, waarvan 17 miljoen euro kwam uit sponsoring en een bedrag van 9,3 miljoen euro kwam binnen door sales. Dit zijn inkomsten uit onder andere de catering in het stadion, maar vooral van de business club. Hieronder vallen de bedrijven en mensen die een skybox afhuren in het Philips Stadion. Niet alle inkomsten staan apart vermeld, ze worden vaak samengevoegd met andere inkomsten waardoor het niet precies duidelijk is wat die apart hebben opgeleverd.

TV-geld

Wel weten wij door de cijfers over het TV-geld in de Eredivisie dat PSV 8,3 miljoen euro mocht bijschrijven. Ook hebben we een beeld van hoeveel geld werd uitgegeven bij PSV en aan wat. In totaal was het voor 75 miljoen euro kwijt aan allerlei kosten. Ruim 37 miljoen euro daarvan ging op aan salarissen voor spelers en de tientallen werknemers van de club. Maar ook dingen die daarmee samenhangen zoals pensioenen en sociale verzekeringen. Een ander groot gedeelte, 27 miljoen euro, werd gespendeerd aan wat in de cijfers staat vermeld als ‘overige bedrijfskosten’. Dit zijn zaken zoals energieverbruik, vervoer, maar in het geval van PSV ook zeker de erfpacht van 2,4 miljoen euro per jaar die het moet betalen.

Dit komt doordat de gemeente Eindhoven de grond onder het stadion en trainingscomplex heeft gekocht in 2011. Ook wist de club 12 miljoen euro van langlopende leningen weer af te lossen. Van de 11 miljoen die overbleef na het aftrekken van alle bedrijfskosten was het bijna 7 miljoen kwijt aan ‘vergoedingssommen’, oftewel transfers. Dit omdat er meer werd uitgegeven aan transfers dan er binnenkwam. Ook werd 1,2 miljoen euro opgeslokt door rente over leningen die de club nog heeft en 764 miljoen euro werd afgedragen aan de afzender van de beruchte blauwe envelop: de Belastingdienst.

Kleine kanttekening: in de realiteit is de omzet waarschijnlijk hoger uitgevallen. De cijfers gaan tot 30 juni van vorig jaar maar dat is niet echt praktisch bij een voetbalclub. De transfermarkt sluit pas eind augustus en na de presentatie van de cijfers werd Davy Propper nog verkocht voor een bedrag van 13 miljoen euro. De eerder genoemde vergoedingssommen komen daardoor waarschijnlijk weer in de zwarte cijfers.

Europees geld

Ondanks de winst van de Eredivisie was het geen positief jaar voor PSV. De omzet dat jaar was tien miljoen euro lager dan het jaar ervoor. Ook voor het afgelopen voetbalseizoen is de schatting dat de omzet 5 miljoen euro lager uitvalt. Dit heeft vooral te maken met de Europese prestaties en het prijzengeld. In 2015-2016 wist PSV de 8ste finale van de Champions League te halen. Dat niet voor niets de bijnaam ‘het miljoenenbal’ heeft. Het plekje bij de laatste zestien van Europa leverde maar liefst 34 miljoen euro op voor de Eindhovense rekening. Een jaar later was er door de UEFA 23 miljoen euro overgemaakt voor het meedoen aan de groepsfase.

Dat jaar (2016-2017) wist de club zich niet te plaatsen voor de Champions League van het seizoen daarna. Tot overmaat van ramp wist het ook de voorrondes voor de Europa League niet te overleven. Dat toernooi betaalt veel minder uit dan de Champions League, met als gevolg dat een hoop prijzengeld aan de neus van PSV’s penningmeester voorbij ging. Door het kampioenschap van vorig seizoen komt het dit jaar wel uit in de laatste voorronde van de Champions League. Daardoor is het al zeker van 8 miljoen euro aan prijzengeld. Weet de club de groepsfase te halen, dan komt daar nog even 7 miljoen euro bij. Mocht het uiteindelijk een niveau lager in de groepsfase van de Europa League uitkomen, dan kan het alsnog rekenen op een totaalbedrag van 15 miljoen euro.

Volgens het Eindhovens Dagblad kan het spelen van de groepsfase (met andere inkomsten zoals kaartverkoop meegerekend) PSV 30 tot 35 miljoen euro gaan opleveren. De totale prijzenpot is namelijk flink aangevuld dit seizoen met bijna een miljard euro, tot een totaal van 3,25 miljard euro. Daarnaast zou iedere overwinning 2,7 miljoen euro extra binnen brengen en krijgt het 9 ton voor een gelijkspel. Als laatste is er ook nog de market pool, de pot voor het TV geld. Hoeveel hier precies in zit wordt pas volgende maand bekend gemaakt. Vorig jaar kon Champions League-deelnemer Feyenoord rekenen op een bedrag van 8,5 miljoen euro uit deze pot. Deze wordt verdeeld over alle deelnemers van het land en vorig jaar waren het alleen de Rotterdammers. Of PSV alles van deze market pool voor zichzelf mag houden ligt er aan of Ajax de voorrondes van de Champions League weet te overleven.

In de financiën van de enige Nederlandse club die beursgenoteerd is duiken we morgen.

Rayen Rudrasingh