Apple is het allereerste biljoenenbedrijf op aarde

Nog nooit lukte het een bedrijf de grens van 1 biljoen a.k.a. 1000 miljard dollar te doorbreken op de Amerikaanse beurs. Tot zes uur Nederlandse tijd want toen steeg de prijs van een aandeel Apple naar 207 dollar. Daardoor was de beurswaarde – de waarde van alle aandelen Apple – meer dan een biljoen waard. Als we dat even in perspectief zetten: dat is meer dan tien keer zoveel als het bruto binnenlands product van Angola dat 29 miljoen inwoners heeft.

Apple was al een tijdje het meest waardevolle bedrijf op aarde maar stijgt nu door naar nieuwe hoogten. De stijging komt na de positieve cijfers over het afgelopen kwartaal voor het bedrijf van CEO Tim Cook (foto). Daar uit bleek dat er minder iPhones over de toonbank gingen maar wel meer omzet werd gemaakt. Een ander positief punt was de veel grotere omzet die het bedrijf wist te behalen met diensten zoals de App Store, Apple Pay en iTunes.

Die omzet was namelijk met 31 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Zo leverde het door Steve Jobs groot gemaakte bedrijf 9,5 miljard dollar op. Dat zijn een paar van de factoren die zorgden voor een flinke stijging van de koers. Was een aandeel in de techgigant aan het begin van de handelsdag in Amerika nog 200 dollar waard, vandaag steeg dat naar 207 dollar per aandeel.

Rayen Rudrasingh