Huawei verslaat Apple met verkoop mobiele telefoons

Apple en Samsung zijn de twee opperbazen in telefoonland. Dat is althans wat je in eerste instantie zou denken, maar Huawei brengt roet in het eten. Afgelopen kwartaal heeft het Chinese bedrijf meer telefoons verkocht dan concurrent Apple. Waarschijnlijk zullen er wel een paar flessen champagne doorheen gaan bij Huawei.

Samsung is nog steeds de absolute opperbaas qua aantal telefoonverkopen en Apple is nog steeds de absolute opperbaas wat betreft beurswaarde. Het aantal verkochte Samsung-toestellen was afgelopen kwartaal 71 miljoen dollar en de beurswaarde van Apple tikt bijna een biljoen dollar aan (1.000 miljard dus). Toch komt Huawei snel dichterbij en dat is voor de onwetende westerse consument een onverwachte ontwikkeling. Afgelopen kwartaal verkocht Huawei namelijk 54 miljoen toestellen, terwijl Apple ‘slechts’ 41 miljoen iPhones verkocht!

Huawhy?

Waarom is de Chinese telefoonproducent ineens zo populair en waarom verkoopt het meer toestellen dan Apple iPhones verkoopt? Dat zal waarschijnlijk een combinatie van merkbewustzijn, een goed product en goede marketing zijn. Het pareltje van Huawei, de P20 verkoopt enorm goed en er was veel vraag naar die telefoon in de categorie van 600 tot 800 dollar, zo blijkt een onderzoek van IDC. Dikke stacks die daar binnenkomen dus; Huawei bedient nu 15,8% van de totale telefoonmarkt!

De Appleboom

Apple heeft nu meer concurrentie uit het oosten, maar bang hoeven ze niet gelijk te zijn. Apple deed het afgelopen kwartaal nog steeds goed met 1% meer verkochte iPhones. Daarbij komt nog dat de iPhones ook duurder zijn geworden, waardoor de omzet weer met dikke dubbele cijfers stegen. Daarnaast hebben ze nog ongeveer 300 miljard dollar aan cash, dus Apple kan wel wat marktaandeel verliezen.

En Samsung? Ja, die blijven nummer één. Dat doet pijn voor Apple-fans.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.