Facebook verliest 120 miljard en wordt nu aangeklaagd door aandeelhouder

Je zal Mark Zuckerberg maar zijn en in één keer de beurswaarde van Facebook met 120 miljard zien dalen. Dan slaapt ook Zuck slechter dan normaal. Door tegenvallende resultaten verloor Facebook zoveel aan beurswaarde (bijna 20%)dat de New Yorker James Kacouris Facebook voor de rechter sleept. 

Wat is er gaande?

Facebook heeft dus vorige week een flinke hap aan beurswaarde verloren. Er is voor een totaal aan 120 miljard dollar verloren gegaan en aandeelhouders zijn hier alles behalve blij mee. De tegenvallende resultaten zijn de druppel geweest en die driuppel kostte Mark Zuckerberg zelf ook 16,8 miljard dollar. Hierdoor staat Ome Mark niet meer op de rijkenlijst als nummer drie, maar als nummer 6. Mensen als Warren Buffett en Bernard Arnault zijn hem gepasseerd. Maar maak je geen zorgen, Zuckerberg heeft nog steeds ongeveer 70 miljard dollar.

Waarom?

Er is natuurlijk altijd een reden voor een rechtszaak. In dit geval waren de tegenvallende resultaten die ervoor zorgden dat Kacouris naar de rechtbank van Manhattan stapte. Volgens hem hebben Zuckerberg en David Wehner (CFO Facebook) de tegenvallende cijfers niet goed gecommuniceerd waardoor de aandeelhouders met de gebakken peren zitten. Het ging hem dan namelijk om de daling van actieve gebruikers, de minder snelle omzetstijging en de dalende winstmarges.

Waarom moet ik dit weten?

Je moet weten dat Facebook er als bedrijf er helemaal niet slecht voorstaat. Hoewel de resultaten tegenvielen, was er nog steeds een omzetgroei van 42 procent en ook halen ze nog steeds meer mensen en meer winst binnen. Het moeilijke is dat bij Facebook de verwachtingen continu ernstig hoog liggen. Als die verwachtingen dan niet gehaald worden, worden ze afgestraft met een lagere beurskoers of zoals nu een rechtszaak.

Het is overigens heel normaal dat mensen beursgenoteerde bedrijven aanklagen in De Verenigde Staten. Vaak gebeurt dit vooral wanneer de aandeelhouders een groot deel van hun vermogen kwijt zijn geraakt door een aandeel. Wij vragen ons af of hij/zij dan wel genoeg gediversifieerd heeft, want met een breed aandelenportfolio zou één aandeel geen grote invloed moeten hebben.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.