Er wordt (misschien) weer gesjoemeld met auto’s

De Europese Commissie vermoed dat er door de autofabrikanten opnieuw met de uitstoot van hun auto’s wordt gesjoemeld. De fabrikanten zouden hun wagens expres te veel laten uitstoten, valt te lezen op de site van NRC. Te veel? Ja te veel.

Onze collega’s van NRC wisten een uitgelekte brief in handen te krijgen waarin EU-voorzitter Oostenrijk wordt gewaarschuwd voor dit nieuwe trucje. In de brief, afkomstig van twee commissarissen van de EU, wordt beschreven dat lidstaten en studies erop wijzen dat dit trucje wordt uitgehaald.

Gesjoemeld

Kennen we het woord nog, sjoemelsoftware? In 2015 bleek dat Volkswagen software in haar auto’s had geïnstalleerd, waarmee het leek alsof de auto’s minder gassen uitstootten. Door Dieselgate, zoals de hele affaire werd genoemd, kwam er strengere controle op de autofabrikanten. Daar lijken ze zich dus niet veel van te hebben aangetrokken.

Wat is dat nieuwe trucje dan, hoor ik je vragen. Autofabrikanten zouden dus volgens de brief méér CO2 uitstoten. Méér ja. Want daarmee gaat de eis voor de hoeveelheid Co2 die er uit de auto’s mag komen omhoog. Daarmee worden de marges voor fabrikanten vergroot.

‘Foefjes’

Wie de betreffende autofabrikanten zijn, wordt niet genoemd. Wel wordt genoemd welke technieken worden toegepast om de boel te misleiden. Zo zouden de autofabrikanten niet alleen hogere waardes doorgeven dan er daadwerkelijk wordt gemeten, ook worden er – in de woorden van NRC – ‘foefjes’ toegepast die brandstofverslindend zijn.

Dit soort trucjes worden waarschijnlijk uitgehaald door autofabrikanten omdat het ze veel geld kost om zich aan de klimaatafspraken te houden. Ze moeten grote investeringen doen om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te brengen. De eisen zij namelijk streng: de Europese Commissie heeft voorgesteld dat nieuwe auto’s in 2025 een afname van 15% Co2 per kilometer willen zien, dan in 2021 zal worden gemeten. Dat moet tegen 2020 zelfs 30 procent worden.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.