Grayscale: institutionele beleggers houden van bitcoin

Volgens Grayscale Investments, een investeringsbedrijf dat zich specialiseert in cryptovalutafondsen, zijn institutionele beleggers gek op bitcoin. Uit hun Digital Asset Investment Report bleek dat het bedrijf bijna 250 miljoen dollar heeft opgehaald aan nieuwe investeringen in digitale munten. Daarvan kwam meer dan de helft van institutionele beleggers. 

De Big Boys komen eraan. Volgens sommigen is het noodzakelijk voor het succes van cryptocurrencies dat institutionele beleggers zich gaan bemoeien met de markt. Dat klinkt best logisch. Institutionele beleggers, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen, hebben namelijk heel veel geld en willen dat ergens gaan beleggen. Als institutionele belegger zich gaan bemoeien met cryptocurrencies, zou dat een enorme instroom aan cash betekenen. Hiermee wordt ook de vraag vergroot en daarmee stijgt de prijs van de digitale munten.

Venrock

Er waren al eerdere berichten dat institutionele beleggers interesse hebben in de cryptomarkt. Zo heeft Venrock, het durfkapitaal bedrijf van de steenrijke familie Rockefeller, de markt een paar maanden geleden al betreden. Het durfkapitaal bedrijf, de naam zegt het al, investeert in bedrijven waarvan de toekomst niet te voorspellen is. Hiermee hoopt het flinke winsten te kunnen maken.

In Nederland zijn cryptovaluta voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen nog te onzeker zijn om in te beleggen. Pensioenfondsen beheren het geld dat werkende mensen opzij zetten voor later. Om een hoger rendement – en dus hogere pensioenen voor mensen – te kunnen halen beleggen ze het geld in plaats van dat ze het op een spaarrekening zetten.

Pensioenwet

Volgens de Pensioenwet moeten de pensioenfondsen echter beleggen in het belang van de mensen van wie het pensioen is. Hierdoor kunnen ze niet zomaar hele risicovolle beleggingen doen, omdat ze daarmee de pensioenen van de mensen op het spel zetten. De stabiliteit van cryptovaluta en de regulering ervan zullen nog flink moeten verbeteren voordat deze institutionele belegger in Nederland zich aan deze markt zullen wagen.

Dat weerhoudt de andere institutionele beleggers – commerciële banken en verschillende fondsen die niet over pensioenen of verzekeringen gaan – er niet van om wél in de cryptmarkt te duiken. Uit een enquête van Trias Securities, die 317 institutionele beleggers invulden, bleek dat 62% crypto’s koop of het overweegt.

Honderd biljoen

Toch stellen de cijfers die Grayscale presenteert nog niet heel veel voor. Volgens hun rapport komt zeker 125 miljoen dollar van de investeringen die bij hun zijn gedaan in cryptocurrencies, van institutionele beleggers. Ter vergelijking: alle institutionele beleggers in de OECD-landen beheren samen bijna 100 biljoen dollar. OECD staat voor Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en bestaat uit 36 landen, waaronder bijna alle landen in West-Europa, de VS, Japan, Canada en Australië.

Honderd biljoen dollar. Dat is 100.000.000.000.000 dollar, zes nullen meer dan de 125 miljoen dollar uit het rapport.

 

 

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.