Ex-Trump adviseur Steve Bannon wil cryptocurrency lanceren voor populisten

De oud-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Steve Bannon, wil een eigen cryptocurrency lanceren voor populisme, dat heeft Bannon aan CNBC laten weten. De medeoprichter van het rechtse nieuwsplatform Breitbart heeft aangegeven een ‘utility token’ te willen maken voor de wereldwijde populistische beweging.

In juni werd al bekend dat Bannon bitcoins had gekocht. Toen gaf hij al aan privégesprekken te hebben met crypto-investeerders over werk aan mogelijke ICO’s via z’n eigen investeringsbedrijf Bannon & Company. Ook toen sprak hij al over het mogelijk starten van een eigen digitale munt, de ‘deplorables coin’. De naam is een knipoog naar een uitspraak van Hillary Clinton, waarin ze de stemmers van Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne ‘wegwerpbaar’ noemde, ‘deplorables’ dus.

Populisme

In een eerder interview met de New York Times zei Bannon al over cryptocurrencies: “Het is verstorend populisme. Het neemt de controle terug van de centrale autoriteiten. Het is revolutionair.” De oud-adviseur van Trump verliet vorig jaar augustus het Witte Huis na zijn kritische uitlatingen in het boek ‘Fire and Fury’, dat een kijkje geeft in het Witte Huis van Trump. In januari verliet hij vervolgens de rechtse Amerikaanse nieuwssite Breitbart, waar hij medeoprichter van was.

Inmiddels is hij kritischer over ICO’s, waarvan hij zegt: “Te veel investeerders worden weggeblazen door dingen die niet ver genoeg doorgedacht zijn.”

Utility token

Zijn cryptomunt moet via een ICO in het leven worden geroepen, dat blijkt uit de soort munt – de utility token – die hij wil creëren. Een utility token is een digitale munt die wordt uitgebracht om uiteindelijk ook te gaan dienen voor een service. De partij die de ICO start en de tokens verkoopt, zet een dienst op waar de tokens uiteindelijk gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld als betaalmiddel.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.