Recordboete Google van 4,43 miljard euro

De Europese Commissie heeft Google een boete opgelegd van 4,43 miljard euro omdat het bedrijf concurrentie zou tegenwerken op het eigen besturingssysteem Android. Google zou volgens de Europese Commissie telefoonfabrikanten bepaalde voorwaarden hebben opgelegd als zij Android wilden gebruiken voor hun telefoons.

Zo zou Google de telefoonfabrikanten bijvoorbeeld de voorwaarden hebben gesteld dat als fabrikanten hun besturingssysteem Android wilden gebruiken, ze hun klanten moesten verplichten om ook de internetbrowser en zoekmachine van Google te installeren. Als dit niet werd gedaan, dan hadden de gebruikers geen toegang tot Google Play, de appstore van Android. Hiermee haalt Google voordeel uit hun machtspositie en dat mag volgens de Europese Commissie niet. Het nieuws kwam van de grote baas als het gaat om mededinging in Europa, eurocommissaris Margrethe Vestager, die een persconferentie gaf.

Recordboete Google

Dat voordeel voor Google is groot, want op bijna 80% van de mobiele telefoons staat Android geïnstalleerd. De nieuwe boete is een record. Vorig jaar kreeg Google ook al een boete van de EU, toen ging het om een bedrag van 2,42 miljard euro. Ook dat bedrag was toen een record. Google maakte ook toen gebruik van de machtspositie die het had, ditmaal met haar zoekmachine. De zoekmachine zou de eigen online winkeldienst Google Shopping hebben voorgetrokken in vergelijking tot andere online winkeldiensten.

Volgens de eurocommissaris Vestager is het niet eerlijk wat Google doet omdat telefoonfabrikanten wel de optie hebben om niet akkoord te gaan met de voorwaarden van Google, maar dan hebben hun gebruikers niet een volledig product. Dat is logisch want wat is nou een besturingssysteem van een telefoon zonder appstore?

De Europese Commissie heeft Google ook opgelegd dat het de contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten moet herzien. Google heeft vrijwel direct aangegeven dat het beroep aantekent tegen het besluit van de Commissie.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.