‘Cryptomoskee’ accepteert donaties in crypto’s tijdens Ramadan

De Londense Shacklewell Lane ‘cryptomoskee’ was in mei dit jaar waarschijnlijk de eerste in Groot-Brittannië die donaties in cryptocurrency accepteerde. Een verstandige keuze blijkt nu, want het haalde tijdens de Ramadan meer dan vier keer zoveel op in Bitcoin en Ethereum als in met fysieke ponden. Veel moslims gebruiken crypto’s maar er zijn weinig religieuze instellingen die ze accepteren.

Het idee komt van Gurmit Singh, oprichter van Combo Innovation: een blockchain-technologiebedrijf dat zich richt op de islamitische wereld. Singh adviseerde de moskee om cryptocurrency te omarmen. Voor de Sadaqah en de Zakat zette zijn bedrijf dit gratis voor de Shacklewell Lane moskee op poten. De Sadaqah is een vrijwillige donatie, de Zakat is verplicht tijdens de Ramadan voor moslims die het zich kunnen veroorloven. Zij moeten een deel (2,5%) van hun vermogen afstaan aan een goed doel.  Naast het feit dat cryptocurrencies al populair zijn onder moslims, levert het de Engelse moskee ook een wereldwijde groep donateurs op.

Twijfels

Dat is te merken aan de 15,767 euro aan bitcoin en ethereum die werd gedoneerd aan de moskee. Eén donateur doneerde zelfs meer dan 5800 euro. Dit terwijl donaties in ponden de moskee 3,460 pond opleverde, omgerekend 3901 euro. Voorzitter van de moskee aan Shacklewell Lane, Erkan Guney, stuitte op veel scepsis toen hij het idee voorlegde in de moskee. Al is het maar omdat dat er in de islamitische wereld verschillende opvattingen bestaan of cryptovaluta wel binnen het geloof passen. Ook werden hij en zijn moskee beschuldigd van een reclamestunt.

Guney is omver geblazen door het grote succes van de actie. Volgens hem is dit het bewijs ‘hoe belangrijk het is om open te staan voor nieuwe digitale valuta’, liet hij aan iNews weten. De donaties stromen nog steeds binnen bij Shacklewell Lane. Naast het opknappen van de moskee zal het geld gebruikt worden voor het voeden en onderdak bieden aan armen in de buurt. Daarnaast kunnen moslims die het nodig hebben aankloppen voor financiële ondersteuning bij een begrafenis.

Rayen Rudrasingh