Huizenprijzen wéér gestegen: starters maken geen kans

De NVM, het grootste collectief van makelaars in Nederland, is vanochtend met nieuwe cijfertjes gekomen over de ontwikkeling van de huizenmarkt. Voor huizenbezitters zijn het heerlijke rooskleurige cijfers, maar voor net afgestudeerden is de woningmarkt niet meer dan een hele grote kluif. Wat zijn die cijfertjes dan? Kijk mee. 

Dag starter!

In het tweede kwartaal van 2018 zijn de prijzen gestegen met zo’n 10,4% gemiddeld ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017. Als je dat rendement jaarlijks op de beurs haalt, mag je al heel flink in je handen knijpen. Een stijging met dubbele cijfers in iets stars als een woningmarkt is altijd bijzonder en dus hier ook. In Amsterdam en Den Haag is de stijging van de huizenprijzen zelfs meer dan 18%, dus daar moet je als starter helemaal aan de bak om nog een huis te vinden.

Ook de NVM bevestigt dat het wonen in grote steden steeds duurder wordt. Dit heeft te maken met het feit dat er te weinig aan nieuwbouw gedaan wordt, waardoor vraag en aanbod steeds verder uit elkaar komen te liggen. En als er dan aan nieuwbouw gedaan wordt, dan is de gemiddelde prijs van zo’n huis 339.000 euro. Niet echt helemaal top met een starterssalaris.

“Het lage aanbod, de hoge prijzen en het gegeven dat de meeste nieuwbouw voor doorstromers wordt geproduceerd, leidt ertoe dat vooral de starters steeds moeilijker aan een woning komen”, aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM.

Generatieprobleem?

De woningmarkt is voor starters al veel lastiger geworden en de komende jaren zal dat alleen maar toenemen. De studiebeurs is geen beurs meer, maar een financiering. Deze uiteindelijke studieschuld wordt meegenomen in de berekening van je hypotheek, ofwel: je kunt op twee manieren benadeeld worden. Enerzijds de hoge prijzen in de grote steden, anderzijds een lagere hypotheek door de studieschuld.

De verwachtingen voor komende kwartalen? Dat de stijging nog even flink doorzet ten opzichte van 2017: 7% tot 10% maar liefst. Lekker dan.

Max van Hasenbroek

Advertentie