WK 2018: wat wordt er verdiend op het veld?

We hebben eerder al uitgelicht wie er wint en verliest op het WK op financieel gebied, maar in dit artikel behandelen we wie welke WK premie krijgt en hoeveel geld er dus wordt verdiend óp het veld. Het is dan wel de winnaar die uiteindelijk met de grootste graai uit de pot naar huis gaat, maar ook scheidsrechters en zelfs voetbalclubs verdienen goed geld aan het wereldkampioenschap.

Wederom is de grootste prijzenpot in de WK-historie beschikbaar voor de 32 deelnemende landen. Frankrijk, Kroatië of Engeland gaat uiteindelijk het grootste deel uit de pot van 344 miljoen euro mee naar huis nemen. Ook valt er nog geld te verdienen voor scheidsrechters zoals Björn Kuipers en zelfs Nederlandse clubs.

WK premie

De winnaars van dit WK zullen naast eeuwige adoratie van fans, nationale heldenstatus en een plek in de geschiedenisboeken ook aardig wat geld bij kunnen schrijven. Vier jaar geleden kregen de Duitse spelers voor hun wereldtitel een premie van 6,9 miljoen euro, per persoon 300.000 euro. Dat is echter wel omdat de nationale bond dat had toegezegd. De bonden krijgen namelijk het prijzengeld van de FIFA en bepalen vooraf hoeveel de spelers zullen krijen aan de hand van geleverde prestaties.

Zo hadden de Duitsers bij titelprolongatie dit jaar een premie kunnen verdienen van 350.000 euro maar hun vroege uitschakeling leverde ze uiteindelijk niets op. De premies van de Duitse bond begonnen pas vanaf de achtste finales, die niet werden gehaald. Hadden de Brazilianen zich tot wereldkampioen gekroond dan waren hun spelers veel rijker beloond; er stond een premie van 8 ton op ze te wachten. Spanje, het land dat de Hollandse voetbaldroom in 2010 liet sneuvelen, had 825.000 euro per speler over voor wéér een wereldtitel.

De bond van het winnende land zal dit jaar 31,8 miljoen euro ontvangen. Het is de grote cash cow voor voetbalbonden om de komende jaren op te teren. De voetbalbond van de nationale ploeg die zondag ten onder gaat is alsnog 23,4 miljoen euro rijker. Onze Belgische vrienden gaan rond de twintig miljoen verdienen aan hun indrukwekkende opmars naar de halve finale. Hoeveel exact hangt nog af van de uitslag van de wedstrijd om de derde plaats.

Wordt die gewonnen dan ontvangt de Belgische bond 20 miljoen euro, bij een nederlaag valt dat 1,6 miljoen euro lager uit. De kwartfinalisten ontvangen 13,6 miljoen euro, landen die een ronde eerder in de achtste finale eruit worden geknikkerd kunnen hun verlies op het veld compenseren met een bedrag van 10 miljoen euro. Landen zoals Marokko die in de groepsfase ten onder gingen zitten weer thuis met een bedrag van 6,7 miljoen euro extra op de rekening van de voetbalbond.

Fluitend rijk

Nederland is in Rusland alleen vertegenwoordigd in de vorm van een paar verdwaalde mensen in een oranjeshirt en Björn Kuipers. Nu krijgt niet iedere scheidsrechter even veel. Ze worden onderverdeeld in drie klassen, gebaseerd op hun ervaring en ontwikkeling als scheidsrechter. Gelukkig voor onze fluitende supermarkteigenaar zit hij in de ‘elite categorie.’ Daarmee schijnt hij 25.000 euro per duel te krijgen voor zijn strenge toezicht op het veld.

Dat is flink wat geld vergeleken met de 5000 euro die in zijn borstzak verdwijnt bij een wedstrijd in de Champions League. Los van Europese wedstrijden zou zijn jaarsalaris in de Eredivisie 70.000 euro zijn. Tot nu toe heeft hij vier wedstrijden gefloten en mocht hij de eerste Nederlander worden die de WK-finale fluit, dan gaat hij 125.000 euro rijker naar huis.

Eredivisieclubs

Hij is niet de enige die ‘fluitend’ geld verdient tijdens dit WK, redelijk wat spelers uit onze competitie waren namelijk ook actief in Rusland. Zo had bijvoorbeeld Feyenoord maar liefst vijf spelers op dit WK rondlopen. De FIFA vergoedt vanaf twee weken voor de start van het toernooi tot de dag na de uitschakeling een dagelijks bedrag van 7.200 euro aan de club(s), per speler. Heeft een speler in de afgelopen twee jaar meerdere clubs gehad, dan wordt het bedrag in tweeën gesplitst. Zo moeten onder andere Ajax (Tagliafico) en PSV (Lozano) het bedrag delen met de vorige clubs van hun spelers.

De speler die het langst op het WK actief is geweest in dienst van een Nederlandse club, was Colombiaan Santiago Arias van PSV. Hij was in totaal 33 dagen (plus de twee weken vooraf) aanwezig op het toernooi. Hij speelt al meer dan twee jaar bij PSV, dus zij krijgen het totale bedrag van 237.600 euro voor het afstaan van hun rechtsback. Feyenoord (5 spelers) en Ajax (4 spelers) hebben het meest (minimaal 1,1 miljoen euro) verdiend aan het WK, PSV een paar ton minder. Verder mochten ADO Den Haag, AZ en Heerenveen tientallen duizenden euro’s incasseren voor die ene speler van hun die mocht schitteren op het WK.

Rayen Rudrasingh

Advertentie