SERIE | Blockchain: het nieuwe internet? Aflevering 2: Wat is bitcoin?

In deze serie leggen we uit wat blockchain, de technologie achter de cryptocurrency bitcoin, is en welke mogelijkheden het biedt op het internet. Vandaag leggen we uit wat bitcoin is. 

Bitcoin is een zogeheten cryptovaluta, een digitale munt die kan worden gebruikt om transacties te doen via het internet. De betalingen die worden gedaan met de munt worden met behulp van cryptografie – vandaar de naam cryptovaluta – versleuteld en toegevoegd aan een groot digitaal register waar alle transacties in te vinden zijn.

Decentraal

De munt werd gecreëerd als reactie op de financiële crisis van 2008 en heeft een decentraal karakter. Dit houdt in dat er geen enkele instantie aan te pas komt om transacties uit te voeren. Dit decentrale karakter moet ook voorkomen dat derden de waarde van de munt kunnen veranderen, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) dat bijvoorbeeld wel kan doen bij de euro.

Er zijn in totaal 21 miljoen bitcoins ingeprogrammeerd en er kunnen geen nieuwe worden gemaakt. Dit moet voorkomen dat de waarde van de munt kan worden veranderd door munten ‘bij te drukken’.

Bitcoin

De ontwerper Satoshi Nakamoto, heeft 21 miljoen bitcoins ‘gemaakt’, niet meer en niet minder. Dit om waardemanipulaties te voorkomen. Wanneer er geen extra munten kunnen worden gecreëerd, is het niet mogelijk de prijs kunstmatig te verlagen. Dit kan met valuta zoals de euro en dollar wel door geld bij te drukken. Het is echter wel mogelijk om één bitcoin tot acht cijfers achter de komma – dus 0,00000001 – op te delen. Hierdoor kunnen transacties die onder de prijs van één bitcoin liggen toch worden uitgevoerd. Was dit niet het geval, dan zouden betalingen onder de 6000 euro niet kunnen worden gedaan.

Van de 21 miljoen bitcoins zijn er nu ruim 16,5 miljoen in omloop. De bitcoins die nog niet in omloop zijn, worden langzaam vrijgegeven aan zogeheten ‘miners’, die hun computers beschikbaar stellen om bitcointransacties mogelijk te maken. Omdat de uitgifte van bitcoins steeds langzamer gaat, zal de laatste bitcoin waarschijnlijk pas over honderd jaar vrij zijn gegeven.

Cryptovaluta

Naast bitcoin zijn er ook andere cryptovaluta. Een aantal projecten die vooraf gingen aan bitcoin zijn nooit van de grond gekomen. Tegenwoordig weten steeds meer digitale munten wel een weg naar het publiek te vinden, mede dankzij de populariteit die bitcoin nu geniet. Andere bekende cryptovaluta zijn Ether, gebouwd op het blockchainnetwerk Ethereum, en Monero. Beide munten worden geroemd om hun eigen unieke eigenschappen.

Lees hier de inleiding van deze serie terug.

Volgende week gaan we verder in op hoe bitcoin precies werkt. We behandelen daarbij de technologie achter digitale munten en hoe de waarde ervan bepaald wordt. Houd de pagina van Frank Meijer in de gaten voor updates.

Frank Meijer

Advertentie