SERIE | Beleggen: waar kun je in investeren?

Wij hebben allemaal op zijn minst een vaag idee wat het woord beleggen inhoudt. Iedere maandag besteden wij op De Geldpers in een serie artikelen aandacht aan dit onderwerp. Alles wat van belang is zal hierin voorbij komen: van opties tot short selling tot obligaties. Voor de leek nu nog een willekeurige verzameling woorden, maar na het lezen van deze serie een piece of cake.

In deel 1 legden wij uit wat aandelen zijn en of beleggen iets voor jou is. Deel 2 ging in op hoe en waar jij kunt beleggen. In deze aflevering leer je over verschillende beleggingsproducten.

Aandelen

Het kwam eerder al aan bod, maar voor de volledigheid herhalen wij het nog maar eens. Je koopt een aandeel in een onderneming, waarmee een stukje van het kapitaal van jou – de aandeelhouder – wordt. Met deze aandelen kun je op twee manieren geld verdienen.

Het is een optie om ze (het liefst met winst natuurlijk) door te verkopen, of er dividend mee te ontvangen. Ieder bedrijf heeft de optie de winst te herinvesteren in het bedrijf of een deel ervan uit te keren aan de aandeelhouders. Die uitkering noemen we dividend en vandaar dat het ook wel winstuitkering wordt genoemd.

Hefboomproducten

Hij komt bij heel veel beleggingsproducten voor: CFD’s (Contract for Difference). Hierbij maak je een afspraak met een broker. Je koopt eigenlijk niets, het is eerder te vergelijken met gokken. Er is altijd een beleggingsproduct waar je een bepaalde afspraak over maakt, zoals wanneer je denkt dat de koers van Heineken gaat dalen.

Je legt dat vast bij de broker en die geeft jou een hefboom van bijvoorbeeld 1 op 20. Als Heinekens koers inderdaad keldert komt jouw inzet keer 20 terug, maar dit werkt natuurlijk ook de andere kant op dus dikke verliezen liggen altijd op de loer.

Valuta

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar met wisselkoersen valt ook geld te verdienen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de hefboom. Neem bijvoorbeeld Brexit, bij de uitslag van het referendum zorgde dat voor een daling van de pond. Wanneer Groot-Brittannië de EU verlaat zou hetzelfde kunnen gebeuren. Door op dat soort situaties in te spelen kun je veel geld verdienen, maar ook verliezen.

Obligaties

Je kunt een lening afsluiten bij de bank en dan moet je het bedrag terug betalen tegen een bepaalde rente. Zo kunnen bedrijven en overheden ook geld lenen bij investeerders, wat we een obligatie noemen. Het is misschien wel de ‘veiligste’ manier van beleggen, want aan het einde van de looptijd krijg je jouw investering terug plus rente. De enige risicofactor is het omvallen van een bedrijf.

Opties en futures

Een optie is eigenlijk het recht om een product te kopen of verkopen. Zo heb je bijvoorbeeld de call optie: je betaalt een bepaald bedrag om een aandeel te reserveren. Je hebt dan een termijn om de aandelen ook echt te kopen voor een vastgesteld bedrag. Het voordeel hiervan is dat je kunt wachten tot de koers zo gunstig mogelijk is, om de aandelen te kopen en meteen kunt zien wat jouw winst wordt.

De put optie is het recht om een bepaald product te verkopen. Je staat aan de andere kant van de call optie: je spreekt de prijs af waarvoor de aandelen worden verkocht. Je maakt dus juist winst als de koers daalt en de persoon met de call optie de aandelen duurder moet inkopen.

Een future werkt hetzelfde als een optie, alleen moet je nu binnen een bepaalde tijd kopen of verkopen.

Beleggingsfondsen

In een eerder deel kwam al aan bod dat een beleggingsfonds een verzameling kapitaal is van verschillende investeerders. Dat kapitaal wordt belegd om een bepaald rendement te halen voor de investeerders. Nu zijn er ook verschillende soorten beleggingsfondsen. Zo heb je een aandelenfonds maar ook hefboomfondsen. Daarnaast kun je ook aandelen van het fonds kopen en hierover dividend ontvangen.

Beleggen in de beurs

Nee het is geen tikfout. We bedoelen echt beleggen in de beurs, de zogenoemde ETF’s (Exchange Traded Fund). Hierbij investeer je in een beurs en alle bedrijven die er op genoteerd zijn. Investeer je in de AEX, dan investeer je dus in al die bedrijven die bij deze beurs genoteerd zijn en kun je profiteren als de volledige beurs het goed doet.

In het volgende deel leer je meer over de verschillende beurzen.

Rayen Rudrasingh