Scotch & Soda in de verkoop

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital gaat het Nederlandse kledingmerk Scotch & Soda verkopen, dat meldt het Financieele Dagblad (FD). Sun Capital, dat ook eigenaar was van V&D, heeft zakenbank Goldman Sachs erbij gehaald om te helpen bij de verkoop.

Volgens het FD zal de verkoop op z’n vroegst in de eerste helft van 2019 gaan plaatsvinden. De verkoopprijs zou rond de koopprijs moeten liggen. Sun Capital kocht Scotch & Soda in 2011 voor 350 miljoen, met het plan om er een wereldspeler van te maken. Deze plannen zijn niet doorgegaan omdat het slecht ging met de modebranche.

Scotch & Soda kocht kleding vooral via tussenhandelaren, maar deze kregen het moeilijk door de opkomst van online webwinkels. Het kledingmerk besloot als reactie meer eigen vestigingen te openen in Europa en voorzichtig ook daarbuiten. Scotch & Soda heeft inmiddels meer dan 150 winkels wereldwijd, waar het er volgens FD vier jaar geleden nog zo’n 50 winkels waren.

Het bedrijf maakte vorig jaar een verlies van 5,4 miljoen euro, wat wel door eenmalige kosten kwam. In 2016 maakte het bedrijf nog een nettowinst van 1 miljoen euro, aldus de zakenkrant.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.