UPDATE | Britse minister voor Brexit én Boris Johnson stappen op na bekendmaking ‘zachte Brexit’

De Britse minister David Davis, die de speciaal voor de Brexit in het leven geroepen minister voor Brexit was, is opgestapt na het bekend maken van de plannen van premier May voor een ‘zachte Brexit’. Hij vindt dat het Verenigd Koninkrijk met deze plannen een zwakke onderhandelingspositie krijgt tegenover de Europese Unie. 

UPDATE: Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson stapt op. Zijn ontslag kwam een half uur voordat premier May de nieuwe plannen voor de Brexit toelicht. Er werd vandaag al gespeculeerd over zijn vertrek nadat hij niet kwam opdagen bij een persconferentie en een overleg, dat melden onze fijne collega’s van de NOS. Ook Johnson was nauw betrokken bij de Brexit campagne.

Ontslagbrief Davis

In zijn ontslagbrief geeft hij aan dat hij er geen vertrouwen meer in heeft dat de douane-unie en de gemeenschappelijke markt van de EU ook daadwerkelijk verlaten gaan worden, met de weg die de Britten nu inslaan. Hij geeft aan het idee te hebben dat met dit beleid de controle van het parlement op de eigen economie slechts een ‘illusie’ wordt. Ook denkt hij dat het Verenigd Koninkrijk de controle over haar eigen wetten verliest.

In het akkoord voor de Brexit staat dat er een vrijhandelszone moet komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij hoort alleen niet het vrije verkeer van personen. Davis was hier geen voorstander van, wat hij afgelopen vrijdag al aangaf. Onderministers Steve Baker en Suella Braverman zijn ook opgestapt.

In het slot van zijn brief geeft hij aan dat het een ingewikkeld is om tot een goed oordeel te komen en dat hij er ook wel eens naast zou kunnen zitten. Ondanks dat vindt hij dat de Britten een minister voor Brexit nodig hebben die enthousiast achter de nieuwe plannen kan staan. Iets wat hij dus niet kon.

David Davis minister Brexit
David Davis. Bron: Robert Sharp, Wikimedia Commons

Soepele en succesvolle Brexit

De Britse premier Theresa May schreef een brief terug naar Davis. In haar brief geeft ze aan het jammer te vinden dat de minister vertrekt terwijl ze al zoveel progressie hadden geboekt naar een soepele en succesvolle Brexit. Ze geeft aan zich niet te kunnen vinden in het beeld dat Davis heeft van de plannen die afgelopen vrijdag zijn gemaakt door het Kabinet van de Britten.

Ze zegt dat de plannen, waar nog over gestemd moet worden in het Britse parlement, de macht zullen doen terugkeren van Brussel naar Groot-Britannië. Als de Britten er voor kiezen om niet met bepaalde regels van de EU in te stemmen, dan zal dat volgens May hen problemen gaan opleveren. Zo noemt ze beperkingen van de toegang tot de vrije markt en consequenties voor een grens zonder frictie.

Protest Brexit
Britse protesten tegen de Brexit in Londen. Bron: Ilovethee, Wikimedia Commons [aangepast]

Zachte Brexit

Het vertrek van Davis maakt het proces niet bepaald makkelijker voor de Britten. De datum waarop ze de EU zullen verlaten, 29 maart 2019, is nog maar acht maanden verwijderd en er heerst onrust in de partij van premier May. Haar partijleden zijn het niet eens met de ‘zachte Brexit’ waar May nu voor heeft gekozen, blijkt uit interviews van de BBC met parlementsleden. Volgens Britse media zou Boris Johnson, duidelijk voorstander van de Brexit, gezegd hebben dat hij ‘een drol’ moet oppoetsen. Zijn handtekening staat echter wel onder het voorstel.

Vazalstaat

Binnen de European Research Group, een groep van ongeveer 70 eurohaters in het Britse parlement, wordt zelfs gesproken van de ‘slechts denkbare deal’ en misschien nog wel slechter dan helemaal geen deal. Volgens prominent Brexit-advocaat Martin Howe zijn zullen de voorstellen van May leiden tot “de allerslechtste ‘zwarte gat’ Brexit, waar Groot-Britannië als een vazalstaat permanent vastzit in de teerput van Europa.”

Nieuwe minister

Inmiddels heeft May een nieuwe minister voor Brexit aangesteld. Dominic Raab werd vandaag aangesteld als de opvolger van David Davis. Hij behoort tot de wat meer linkse kant van de Conservatieven Partij. Hij zat de afgelopen jaren in het parlement en was nauw betrokken bij de campagne om Groot-Britannië uit de EU te krijgen.

Frank Meijer

Advertentie