Trump boos op Harley-Davidson voor verhuizing naar Europa

President Donald Trump heeft niet alleen harde woorden en sancties voor de Europese Unie of China, ook individuele bedrijven worden aangepakt. Dit deed hij uiteraard via de favoriete uitlaatklep van de president: Twitter. Harley-Davidson wil door de handelsoorlog met de EU een gedeelte van zijn productie naar Europa verplaatsen. De man achter het America First beleid heeft daar geen goed woord voor over.

Niet alleen heeft hij het bedrijf gehekeld voor het verplaatsen van de productie, ook wil hij de concurrentie van Harley-Davidson gaan helpen. Trump schreef: “Mijn administratie is hard bezig om samen te werken met bedrijven die naar Amerika willen komen. Harleyrijders zijn niet blij; de verkoop is gedaald met 7% in 2017. Amerika is waar de actie is!” In een andere tweet een week eerder liet hij weten dat Harley-Davidson ‘100% in Amerika moet blijven, bij de mensen verantwoordelijk voor hun succes’ en dat de concurrentie ‘erg blij’ is met de move van het bedrijf.

Europe first, America second

Het Amerika First beleid is volgens Trumps administratie bedoeld om bedrijven zoals Harley-Davidson en andere Amerikaanse bedrijven te laten bloeien. Zo lang dat maar op Amerikaans grondgebied gebeurt natuurlijk. Trump was voor deze Twitter-fittie dan ook zeer lovend over de producent van motoren. En dan voornamelijk over hun klanten, die volgens de president allemaal op hem stemmen. Juist dat voorbeeld van Amerikaanse bedrijvigheid krijgt het zwaar te verduren door directe gevolgen van zijn maatregelen.

De importheffingen vanuit de Europese Unie raken het bedrijf namelijk hard. Het zegt tegen de eigen wil in nu Amerikaanse banen te verplaatsen naar Europa. Het heeft echter geen keus nu de importheffingen voor de EU zijn verhoogd van 6 naar 31%. Hierdoor is het exporteren van motoren in een klap bijna 1900 euro per motor duurder. Wil het de Europese markt niet verliezen, dan zal het naar eigen zeggen moeten verhuizen. Daarnaast loopt de omzet in Amerika terug terwijl Europa een belangrijke groeimarkt voor het bedrijf is.

Rayen Rudrasingh