Jeugdwerkloosheid in Nederland lager dan andere EU landen

Het gaat goed met de jeugdwerkloosheid in Nederland, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet alleen is de werkloosheid onder jonge mensen het laagst sinds het begin deze eeuw, we doen het ook veel beter dan onze buurlanden. Alleen Duitsland en Tsjechië doen het beter.

Begin 2018 waren er 104 duizend jongeren van 15 tot 25 (de leeftijden die dus onder jeugdwerkloosheid vallen) werkloos. Dat is 7,2% van het totaal aantal jongeren dat kán werken. Ter vergelijking: vlak voor de crisis in 2008 was dat 8,5%.

Deze daling van de werkloosheid gaat niet op voor volwassenen, waar de werkloosheid nog altijd hoger ligt dan voor de crisis. Momenteel is deze 3,5 procent. Nog altijd flink lager dan de jeugdwerkloosheid, maar dat is niet vreemd aangezien veel jongeren nog naar school gaan. Ruim 75% om precies te zijn.

Jeugdwerkloosheid buren

We doen het in Nederland een stuk beter wat betreft jeugdwerkloosheid dan in andere Europese landen. In 2007 was de gemiddelde werkloosheid onder Europese jongeren 15,5% en nu is deze 16,8%. Dan doen Nederlandse jongeren het dus erg goed met 7,2% in het eerste kwartaal van 2018.

jeugdwerkloosheid europa
Grafiek van CBS, Statline

Alleen in Duitsland en Tsjechië rocken de jongeren hun bijbaantjes in de Tsjechische Appies en Duitse Van der Valks beter dan in ons land. In deze landen is de werkloosheid harder gedaald sinds de crisis dan in Nederland. Ons land had namelijk voor de crisis een lagere jeugdwerkloosheid dan Duitsland en Tsjechië.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.