Goldman Sachs en Morgan Stanley geholpen bij stresstest

De Amerikaanse banken Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn eigenlijk gezakt voor de jaarlijkse stresstest van afgelopen week, dat meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de twee banken door de stresstest geholpen met een soort dealtje. 

Bij de jaarlijkse stresstest wordt gekeken of banken financieel gezond zijn. Hiermee kan een mogelijke volgende bankencrisis zoals die van 2008 voorkomen worden. Bovendien kan zo’n test bijdrage aan een betere reputatie van de banken, als ze tenminste goed scoren. Hiermee kan het vertrouwen in de banken vergroot worden en kunnen er hervormingen doorgevoerd worden als ze slecht scoren.

Bij de stresstest van afgelopen week werd er onder andere gekeken naar de kapitaalbuffers van de banken. Deze bleken, in het geval van een ernstig slechte financiële situatie, bij Goldman Sachs en Morgan Stanley niet groot genoeg te zijn. Hier schoot de Federal Reserve echter te hulp.

Hulp bij stresstest

De banken hadden voor de test gepland om 16 miljard dollar uit te keren aan aandeelhouders. Dit bedrag zou echter gehalveerd moeten worden, om te slagen voor de stresstest. De Federal Reserve bood hier echter aan om de banken alsnog een voldoende te geven voor de test als ze het bedrag van 16 miljard dollar lieten zoals het was.

Dat was dus wat de banken deden volgens The Wall Street Journal en dus kregen ze een voldoende voor de test. Met dit kunstje ontliepen de banken de reputatieschade die komt kijken bij een onvoldoende voor de test én kregen de aandeelhouders wel gewoon hun miljarden. Hiermee is de Amerikaanse divisie van Deutsche Bank de enige bank die te test niet wist te halen. Bij ‘de enige bank’ kunnen dus echter grote vraagtekens worden geplaatst.

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.