SERIE | Beleggen: hoe en waar begin je?

Wij hebben allemaal op zijn minst een vaag idee wat het woord beleggen inhoudt. Iedere maandag besteden wij op De Geldpers in een serie artikelen aandacht aan dit onderwerp. Alles wat van belang is zal hierin voorbij komen: van opties tot short selling tot obligaties. Voor de leek nu nog een willekeurige verzameling woorden, maar na het lezen van deze serie een piece of cake.

In deel 1 legden wij uit wat aandelen zijn en of beleggen iets voor jou is. In deze aflevering leer je waar je kunt beleggen, hoe je zelf kunt beginnen en waar je op moet letten.

Nu je hebt besloten dat je wil gaan beleggen is het belangrijk om te bepalen wat voor belegger jij wilt worden. Dat is de sleutel tot waar en hoe je gaat beleggen namelijk. Vraag jezelf dus af wat je wil bereiken met jouw belegging. Twee extreme voorbeelden: je bent geïnspireerd geraakt door Jordan Belfort en wil net zoals hij voor snelle winsten gaan, maar dan legaal. Dan kun je gaan speculeren en zou je ervoor kunnen kiezen je zo goed mogelijk te verdiepen in de markt. Vervolgens zoek je een broker die een zo laag mogelijk percentage pakt van je investeringen.

Of je hebt nooit iets begrepen of willen begrijpen van het financiële wereldje maar je ziet wel in dat sparen heel weinig oplevert. Van jouw maandelijkse loonstrookje wil je een deel gaan beleggen om alvast aan je pensioen te werken. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om advies in te winnen bij een broker of het helemaal uit handen te geven door te investeren in een beleggingsfonds. Het fonds is de broker die met jouw geld handelt in aandelen en andere producten.

Kies jouw profiel

Er zijn een hoop dingen om over na te denken maar het komt uiteindelijk neer op een beleggersprofiel maken. Die is gebaseerd op wat je doelen zijn, hoeveel je wil investeren, voor hoe lang, hoeveel risico je wilt lopen, welk rendement of bedrag je wil behalen etc. Dit hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn; veel brokers vragen hierom en hebben handige tools die jouw beleggingsprofiel en dus de geschikte manier van beleggen bepalen. Ook zijn er online tools te vinden waarmee je een idee kan krijgen welk profiel bij jou past.

Het profiel dat door een broker wordt gebruikt is zeer gedetailleerd. Uiteindelijk valt het onder een van de volgende vijf categorieën: zeer defensief, defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Deze profielen bepalen wat voor een effecten en hoeveel daarvan uiteindelijk in jouw beleggingsportefeuille gaan komen. Hoe defensiever, hoe meer er wordt gekozen voor effecten die ‘veilig’ zijn. Ze leveren misschien niet veel rendement, maar er is wel een dikke kans dat ze rendement opleveren. Dit worden vastrentende waarden genoemd. Een populair voorbeeld van vastrentende waarden zijn obligaties. Hier neig je dus meer naar als je belegt voor je oude dag.

Offensieve profielen nemen veel meer risico’s met zich mee, maar ook kans op grotere winsten of verliezen. Meer geschikt voor de wannabe Jordan Belforts dus. Zij kopen heel weinig vastrentende waarden en veel risicodragende beleggingen zoals hefboomproducten. Met hefboomproducten kun je met een relatief lage investering inspelen op koersstijgingen of dalingen. Neutrale profielen spreiden hun kansen en kopen ongeveer van allebei evenveel. Al deze termen worden duidelijk in een volgend deel van deze serie.

Wat is een broker?

Het woord broker is al meerdere keren gevallen en dus het verdient het wat uitleg. Rechtstreeks vertaald is het een makelaar. We handelen alleen niet in huizen maar effecten, dus we hebben het over een effectenmakelaar. Dat rolt alleen niet bepaald van de tong, dus is broker het veelgebruikte woord. Een huis zou je in principe gewoon helemaal zelf kunnen kopen of verkopen. De beurs werkt niet zo, je mag niet zomaar gaan handelen. De broker is dus de benodigde link tussen jouw investering en de markt.

Brokers komen in allerlei soorten en maten. Er zijn grote banken die het aanbieden maar ook banken die zich alleen met beleggingen bezig houden. Natuurlijk kun je anno 2018 ook kiezen voor een broker die je alleen ‘ziet’ via verschillende websites of apps. Naast dat ze je toegang geven tot de markt vervullen ze ook een bepaalde rollen: adviserend, uitvoerend of representerend. Ze spreken bijna voor zich: bij een adviserende broker bepaal je zelf waar je in investeert maar met advies; uitvoerend volgt rechtstreeks jouw instructies op en de representerende belegt namens jou.

In het volgende deel van deze serie leer je meer de verschillende soorten effecten waarin je kunt beleggen.

Rayen Rudrasingh