WK 2018: Russisch gesjoemel met roebels?

Op sportief vlak gaat het dit WK goed met Rusland, maar financieel is dat een heel ander verhaal. Ondanks wat de Russische overheid ons wil doen geloven, is de kans groot dat er dit WK véél meer geld is uitgegeven dan de Russen zelf zeggen.

Volgens de laatste officiële cijfers heeft Rusland een budget van 10 miljard euro opgemaakt aan het WK. Dat budget ging op aan stadions, verbetering van infrastructuur, nieuwe vliegvelden en al overige kosten om het WK en haar honderdduizenden bezoekers te faciliteren. Daarmee komt het maar rond de 100 miljoen euro hoger uit dan de Brazilianen vier jaar geleden. 

Opvallend is dat in tegenstelling tot de Zuid-Amerikanen er veel minder rechtstreeks uit de overheidspot komt om het toernooi te financieren. Russische bedrijven investeerden 2,9 miljard euro, meer dan een kwart van het totale budget, in dit Wereldkampioenschap voetbal. Wel zijn sommige van die bedrijven in handen van de overheid. 

Sotsji

Rusland lijkt het hiermee goed aangepakt te hebben wat betreft gemaakte kosten en geleerd te hebben van de fouten van haar voorganger. Of misschien toch niet. De Russen hebben namelijk eerder een mondiaal sportevenement georganiseerd in 2014: de Olympische Winterspelen in Sotsji. Als we Poetin mogen geloven heeft het evenement de staat 214 miljard roebels (5,4 miljard euro) gekost, maar daar denkt oppositieleider en advocaat Alexei Navalny toch echt anders over. Zijn anti-corruptie organisatie deed zelf onderzoek naar de kosten van de Spelen en kwam tot hele andere bedragen.

Het bedrag waar Navalny en zijn team op uitkwamen is een duizelingwekkende 43,3 miljard euro. Miljarden meer dan de duurste Olympische Spelen tot dan toe in Beijing, wat ook nog eens Zomerspelen waren waar veel meer sporten werden beoefend. Volgens het rapport zijn tien Olympische locaties voor twee keer zo veel geld als nodig aangelegd. Of zoals in het geval van het schaatspaleis in Sotsji bijna zes keer zoveel. Het Iceberg Skating Palace had volgens de beraming 37,5 miljoen euro moeten kosten maar werd uiteindelijk voor 231 miljoen euro opgeleverd. 

Corruptie

Volgens Navalny is de reden van deze flinke budgetoverschrijding heel simpel: corruptie. Het evenement is door overheidsmedewerkers en bedrijven aangepakt om de zakken te vullen. Toegestaan door de grote baas Poetin, die daarmee zijn overheid tevreden houdt en zijn vrienden in het bedrijfsleven aan zijn kant houdt. Andere oppositieleden zoals Leonid Martynyuk en de inmiddels overleden Boris Nemtsov beamen hetzelfde: volgens hen is ruim 30 miljard verduisterd of opgegaan aan verdachte terugvallen in het bouwproces, natuurlijk uitgevoerd door bedrijven van maatjes van de president. Hun conclusie is duidelijk: de Olympische Spelen van 2014 zijn een gigantische scam.

Met dit in het achterhoofd is het maar de vraag of het WK de Russen maar 10 miljard heeft gekost. Ze zullen desondanks wel geschrokken zijn van hoe erg de kosten van Sotsji uit de hand zijn gelopen en een stuk strenger zijn wat betreft kosten. Alleen het blijft moeilijk voor te stellen dat in Poetins Rusland er niet wat overheidsgeld tactisch in zakken van vrienden is verdwenen ten faveure van de positie van de president.

 

Beeld: Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64256753

Rayen Rudrasingh