SERIE | Beleggen: wat is het en waarom zou je het doen?

Wij hebben allemaal op zijn minst een vaag idee van wat het woord beleggen inhoudt. De komende weken besteden wij op De Geldpers in een serie artikelen aandacht aan dit onderwerp. Alles wat van belang is zal hierin voorbij komen: van opties tot short selling tot obligaties. Voor de leek nu nog een willekeurige verzameling woorden, maar na het lezen van deze serie een piece of cake. In dit artikel leer je wat beleggen is en of het iets voor jou zou kunnen zijn.

Beleggen is niks anders dan investeren in een bedrijf. Jij koopt een aandeel in een onderneming, waarmee een stukje van het kapitaal van jou – de aandeelhouder – wordt. Met deze aandelen kun je op twee manieren geld verdienen. Het is een optie om ze (het liefst met winst natuurlijk) door te verkopen, of er dividend mee te ontvangen. Je weet wel, van die rel over de dividendbelasting en de memo’s over het afschaffen daarvan.

Ieder bedrijf heeft de optie de winst te herinvesteren in het bedrijf of een deel ervan uit te keren aan de aandeelhouders. Die uitkering noemen we dividend en vandaar dat het ook wel winstuitkering wordt genoemd. Het is per aandeel anders maar je kan met je investering in een bedrijf ook bepaalde rechten krijgen. Zo zou je bijvoorbeeld stemrecht kunnen krijgen op de aandeelhoudersvergadering. Hier worden beslissingen gemaakt over overnames, leidinggevenden en wordt de visie van het bedrijf gepresenteerd. Voor zulke beslissingen moet je natuurlijk goed geïnformeerd zijn. Daarom kun je met het informatierecht alle belangrijke papieren van de firma inzien.

Er zijn twee verschillende soorten aandelen: aandelen op naam en aandelen aan toonder. De eerste is vanzelfsprekend, de aandelen staan op jouw naam en kunnen daardoor minder makkelijk worden doorverkocht. Dat gaat veel makkelijker met aandelen aan toonder, hierbij krijg je een certificaat waar je mee kunt bewijzen dat het jouw eigendom is. Ook dit heeft weer nadelen want hierbij heb jij geen fiscale voordelen van jouw investeringen. De plek waar je aandelen kunt kopen en verkopen is natuurlijk op de beurs.

De rol van de beurs is eigenlijk heel simpel, het is een marktplaats waar allerlei financiële producten zoals aandelen maar ook opties en obligaties worden verhandeld. Natuurlijk zitten daar wel striktere regels aan vast dan voor het verkopen van een tweedehands koelkast. Dat is maar goed ook want vertrouwen is een toverwoord op de beurs, zonder vertrouwen klapt het hele systeem in elkaar. In de aflevering over beurzen gaan we hier verder op in.

Met soortgenoten meelöllen over de beurs? Doe mee met onze Facebook-beleggersgroep!

Waarom zou je gaan beleggen?

Laten we allereerst stellen dat beleggen alleen werkt voor mensen die bereid zijn wat te verliezen. Als jij spontane hartkloppingen krijgt als het bedrijf waarin jij hebt geïnvesteerd in een dip zit, ben je waarschijnlijk niet geschikt. Kan je wel leven met een risico, dan zou het investeren van jouw spaargeld zeker een voordeel kunnen zijn. Dat zie je zelfs in ons land, waar sparen nog net geen nationale traditie is. De rente over sparen is op dit moment namelijk niet al te hoog, waardoor beleggen aantrekkelijker is geworden.

Het is verstandig om vroeg te beginnen met investeren. De kans is namelijk groter dat je over een langere termijn een goed rendement haalt, het rente op rente effect. Hoe meer vermogen jij opbouwt hoe meer rendement jij daar uit kan halen. Tien procent rendement op een opgebouwd bedrag van 2.000 euro is uiteraard een stuk minder dan datzelfde rendement op een bedrag van 20.000 euro. Een ander voordeel ten opzichte van sparen is dat je minder last hebt van inflatie. Want wat jouw euro’s nu waard zijn, is niet hetzelfde als over pakweg twintig jaar. Daarnaast kun je via dividend een vast inkomen genereren.

Het leven van een belegger brengt wel onzekerheid met zich mee. Hoe groot dat risico is heb je zelf voornamelijk in de hand. Al kunnen er altijd onverwachtse gebeurtenissen effect hebben op jouw investeringen. Stakingen van personeel, beurscrashes of een bepaalde branche die minder populair wordt. Het kan allemaal invloed hebben op jouw aandelen. Natuurlijk is het ook belangrijk hoe je investeert; wil je meer winst boeken, dan zul je grotere risico’s moeten nemen. Verder maakt het nog een verschil of je passief of actief investeert.

Daarover lees je meer in het volgende artikel van deze reeks, waarin we verder ingaan op waar jij kunt beleggen, hoe je zelf kunt beginnen en waar je op moet letten.

 

Rayen Rudrasingh