Banken maskeren schulden vergelijkbaar met Lehman Brothers in 2008

De vorige crisis kwam door een doorgeslagen bankenwereld en alfamannetjes (en -vrouwen) die heel goed wisten wat ze aan het doen waren, namelijk de economie slopen. Deze economische sloopkogel heeft toen plaatsgevonden en heeft ons zo’n 8  jaar dikke kopzorgen gekost. Toch lijken diezelfde alfa’s dikke schijt te hebben aan de waarschuwingen van de BIS: de centrale bank der centrale banken. Terwijl de schulden worden gemaskeerd net als Lehman Brothers deed voordat de bank omviel, staan overheden machteloos. De vraag is niet of we een nieuwe crisis krijgen, maar wanneer. 

Schulden verdoezelen

Elke bank houdt schulden aan, dat is een gegeven. Dit doen ze om zo alles op tijd te kunnen betalen en meer hypotheken en andere leningen te verstrekken. Uiteraard komt er ook een aantal keer per jaar controle bij de banken. Bij deze controle die 4x per jaar plaatsvindt wordt er gekeken of een bank binnen de richtlijnen opereert en of de bank niet te veel schulden op zich neemt. En hier komt de term ‘window dressing’ om de hoek kijken. Window dressing betekent vrij vertaald dat je de etalage van een winkel heel mooi versiert, terwijl het in de winkel zelf een grote zooi is.

Hoe werkt dat bij banken? Banken die (een deel van) hun schulden verdoezelen werken met repo’s – repurchase agreements – om tijdens de kwartaalcontroles op het goede schuldenniveau te zitten. Met een repurchase agreement kun je allerlei beleggingsproducten die in je bezit zijn verkopen om ze vervolgens na een bepaalde tijd weer terug te kopen. Zo kun je tijdens de kwartaalcontroles even voor 5 mld euro aan beleggingen verkopen zodat je onder de norm zit. Na de controle koop je de beleggingen weer terug voor ongeveer dezelfde prijs en zit je boven de schuldennorm.

De norm wordt bepaald door naar het eigen vermogen te kijken als percentage van de totale schuld.

Gevolgen

Dit trucje is natuurlijk leuk zolang het goed gaat met de economie. Consumenten kunnen goedkoop en veel lenen en hebben ook geen problemen met de terugbetaling. Het wordt echter een economische Armageddon wanneer consumenten de massale hoop aan leningen op grote schaal niet meer terug kunnen betalen. Banken krijgen geldproblemen en ta-da: daar is je nieuwe crisis genaamd Lehman Brothers 2. De totale markt voor deze repotransacties is namelijk nu zo’n 145 mrd groot.

Deze verdoezeling van schulden vindt overigens niet overal plaats. In het Trumpiaanse gebied worden de banken beoordeeld over de gemiddelde schuldenpercentages van een hele periode. Daar is het dus geen momentopname en kunnen ze niet gek gaan doen met repo’s. Ook in Groot-Brittannië is dit zo.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.