Fondsen korten op jouw pensioen, anders gaan ze koppie onder

Heb jij enig idee wat je gaat doen na je 67e? Grote kans dat je daar nog nooit over hebt nagedacht. En terecht: we moeten eerst nog maar eens even 40 jaar lang zwoegen, kinderen krijgen, trouwen en andere herinneringen maken. Terwijl jij lekker bezig bent de quasi-baller uit te hangen met Lidl-champagne in Center Parcs De Eemhof, krijgen degenen die jouw pensioen beheren het erg benauwd. En dat zou ook voor jou moeten gelden.

Alleen van het woord pensioen zelf donder je al bijna in slaap. In Nederland kennen wij meerdere soorten pensioen, waarvan AOW en bedrijfspensioen de belangrijkste zijn. AOW is wat iedereen na een bepaalde leeftijd (nu 67) ontvangt, ongeacht hoe hard hij of zij gewerkt heeft. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde. Daarnaast heb je dan nog het bedrijfspensioen: dit heb je zelf opgebouwd bij alle banen die je hebt gehad. Je krijgt dit nog eens bovenop je AOW.

Heerlijk cashen zou je zeggen. Nee dus. Terwijl de struggles met de AOW zich opstapelen door een steeds ouder wordend Nederland, loopt het ook allemaal niet op figuurlijke rolletjes bij de pensioenfondsen die jouw bedrijfspensioen beheren. Het wordt zelfs zo erg dat er volgend jaar voor 10,1 miljoen mensen een pensioenkorting dreigt. Dit komt door de slechte dekkingsgraad van bepaalde pensioenfondsen. Hoe dat dan weer werkt? Goede vraag. En natuurlijk hebben we daar een antwoord op.

Allemaal troep

Pensioenfondsen zijn private ondernemingen en zijn uit op pure, gore winst. Ze proberen dan ook continu met het geld wat jij bij hen neerlegt meer te maken. Je hebt het geld nu toch nog niet nodig, dus waarom zouden ze er niets mee doen? Kan jij straks al je geld uitgekeerd krijgen en heeft het pensioenfonds weer genoeg pegels voor een over-the-top bedrijfsfeestje. Allemaal leuk, totdat er geen geld gewonnen wordt met jouw pensioen, maar verloren. Dan kun jij je volledige pensioen niet ontvangen en dat betekent: gezeik.

Daar komt nog bij dat pensioenfondsen met dekkingsgraden werken van minimaal 105%. Dus voor elke 100 euro die Jennie from the block aan haar pensioenfonds geeft, is het verplicht als fonds om daar 105 euro voor in kas te hebben. Zo zorgt de overheid ervoor dat die fondsen bij bijvoorbeeld een crisis niet hoeven te korten op pensioenen, omdat ze dan die 5% buffer kunnen gebruiken.

De sigaar

De Nederlandsche Bank heeft ons geholpen in de zoektocht naar welke pensioenfondsen het goed doen – en welke niet. Kijk je mee?

 

Beleidsdekkingsgraad tov Vereist Eigen Vermogen 2017
Bron: De Nederlandsche Bank (DNB)

 

Uit deze afbeelding valt op te maken dat héél veel pensioenfondsen het lastig hebben en dat alle grote pensioenfondsen de sigaar kunnen zijn. Het ABP (ambtenaren pensioenfonds) is die grootste bal en staat dus ook vet in het rood. In totaal staan er 47 pensioenfondsen in het rood die voor 10,1 miljoen mensen hun bedrijfspensioen beheren. De pensioenfondsen komen erg in het nauw als ze niet korten op pensioenen. Dus de korting op het pensioen, en daarmee wellicht ook die van jou, gaat binnenkort ook een feit worden om de dekkingsgraad boven die wettelijke 105% te houden.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.