2000 belde, hij wil zijn bubbel terug. Adyen het nieuwe World Online?

Het is een dolle boel op de hedendaagse beurs. Ondanks het aanwezige tumult op de markt blijven de koersen door de dakgoot jagen als een JSF op oorlogspad. Beleggers verdienen bergen met geld, vooral als je in het juiste stukje van de markt je centen douwt. Neem bijvoorbeeld betalingsgigant Adyen, dat ons gisteren verblijdde met een beursintroductie en een koersstijging van bijna 100%. Maar let op: dit pleurt vanzelf naar beneden. 2000 belde, hij wil zijn bubbel terug.

Naast het feit dat de koninklijke ‘fam’ een graantje mee heeft gepikt van de prachtige IPO van Adyen, is de koersontwikkeling buitengewoon interessant te noemen. In een dag tijd schoot het aandeel in de betalingspartner van Spotify en andere grote firma’s van 240 euro naar een keiharde 520 knaken, wat het een van de grootste IPO-stijgingen ooit maakt. Het aandeel was al gewaardeerd aan de bovenkant van de markt, maar kreeg door beleggers nog een enorme klap sentiment mee. Dit maakte de aandeelhouders in een middagje schathemeltje rijk. Op papier, dat wel.

Koersbewegingen van Adyen schommelen

Maar, dit deed mij denken aan een eerdere IPO van een internetfirma, en wel het Nina Brink-Storms-Watdanookvandaag imperium ‘World Online’. Voor de meeste lezers van dit veredelde krantje is dat geen ‘als de dag van gisteren’-gevalletje, voor mij overigens ook niet, maar het is één van de bekendste voorbeelden van Nederlandse bodem van keiharde bubbelhandel. Het aandeel kwam op de markt voor 51 euro, na een enorm hoge waardering van het bedrijf; ze zouden het gaan maken en de grootste speler worden. Een pleurishoop aan sentiment duwde de initial offering price zo de hemel in, dat bij lancering het aandeel in een maand tijd verpulverd werd. Schimmige deals, overwaardering en bovenal bubbel-politiek kostten Neerlands trots de kop en slepen duizenden beleggers mee de misère in.

Overwaardering

Leuk, JL, zo’n ouwe koe uit de sloot. Maar wat hebben we er concreet aan? Het aandeel Adyen is een typisch geval van overwaardering. Ja, het bedrijf groeit jaar op jaar met tientallen procenten – vorig jaar nog de befaamde ’99% growth’ – de omzet klikte de 1 miljard aan; 54% groei. Maar er zit een bijzondere keerzijde aan de medaille. Het EBITDA daalde met 19,5% tot €99 miljoen en ook onderaan de streep noteerde Adyen een daling, de winst over 2017 kwam €41,7 miljoen lager uit op €72,2 miljoen (-36,6%). Een enorme groei met gigantisch afnemende winsten en liquiditeit, maar toch 7 miljard euro waard op de beurs.

Ter vergelijking: in 2017 noteerde KPN zo’n 6,49 miljard winst. Het nettoresultaat kwam uit op 485 miljoen euro, bijna 200 miljoen hoger dan het jaar ervoor. Een bedrijf wat last heeft van concurrentie, maar door z’n positie toch aardig lekker doorbuffelt. Wat de resultaten van KPN te maken hebben met Adyen? Heel simpel: dezelfde beurswaarde. Beide ondernemingen gaan voor 100% tegen 7 miljard en een beetje, over de toonbank.

Koerscorrectie

Ik kan daarom niet anders concluderen dan dat beleggers vertrouwen hebben in de doorzettende groeicurve van Adyen. De concurrentie op de betalingsmarkt is echter moordend en veel grote dienstverleners als Visa en Mastercard stappen ook al in de markt. Of het aandeel deze koers dan ook blijft behouden is maar zeer de vraag; het lijkt mij vooral op een typisch geval van over-hyping. Financieel gezien staat de onderneming er goed voor, al dan niet door immense investeringsronden, maar kan zich nog lang niet meten aan beursgenoteerde bedrijven met dezelfde beurswaarde. Een koerscorrectie als de hype eruit is en de feiten indalen, is dan ook wat er in mijn optiek in de lijn der verwachting ligt.

Als je me nu even met rust wilt laten, dan kan ik even een portie Adyen aandelen kopen. Fuck die hype, ik wil rijk worden.

 

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.