Kleine meevaller voor FC Twente in schuldensoap

De slechte situatie waarin FC Twente zich bevindt is iets rooskleurig geworden, met de nadruk op iets. Vandaag werd bekend dat de voetbalclub uit Enschede een schikking heeft getroffen met de belastingdienst. De schade? Zo’n 4,4 miljoen euro. Dat is toch 1,5 miljoen euro lager dan ze bij de club hadden verwacht.

De kersverse deelnemer aan de Jupiler League, het tweede profniveau van Nederland, moest nog geld afstaan aan de belastingdienst omdat ze te weinig loon- en omzetbelasting hadden betaald tussen 2011 en 2015. Dit meldt FOX Sports.

De heffing kwam naar aanleiding van een onderzoek door de Belastingdienst uit 2016. In dit onderzoek werd gekeken naar de betaalde belastingen en lag de focus voornamelijk op betalingen aan spelers via derden, aldus FC Twente op hun eigen site. De club moet nu dus 4,4 miljoen euro betalen, terwijl het ook al een boete moest betalen van 250.000 euro. Dit zijn pijnlijke bedragen nu de club het ook budgetair lastig gaat krijgen na de degradatie van vorig jaar.

Schulden aflossen

De financiële toekomst van de Tukkers is dus erg onduidelijk. Eergisteren meldde Tubantia dat FC Twente een plan heeft gepresenteerd om aandelen te gaan verkopen, maar de investeerder willen dat het geld ten goede komt aan het voetbal en niet gebruikt wordt om schulden af te lossen bij de gemeente. Daar heeft de voetbalclub namelijk ook nog schulden uitstaan, waarvan ze dit jaar 720.000 euro moeten aflossen en waarover ze 545.000 euro rente moeten betalen.

De lening was enkele jaren geleden aangegaan en bedroeg 17 miljoen euro. De kans bestaat dat de club een verzoek gaat indienen om de aflossing op te schorten. Samen met het bedrag dat nu aan de fiscus moet worden betaald, is de schuldensoap voor de Tukkers nog lang niet afgelopen.

Frank Meijer