Bitcoin blijft maar instorten

The bigger they are, the harder they fall. Vorig jaar zagen we de geliefde digitale munt Bitcoin (BTC) stijgen naar recordhoogte. De brandstof van de raket raakte echter op en volgens Newton val je dan weer terug naar de aarde. En dat is precies wat de munt deed. 

In december 2017 bereikte Bitcoin z’n hoogste waarde: 20.040,90 dollar per munt. (Bron: coinmarketcap.com) Inmiddels is de prijs gedaald tot 6.435,61 dollar per munt: een daling van 68%. Sinds afgelopen zondag is de munt nog eens met 15,4 % gedaald, waarmee Bitcoin steeds verder en verder verwijderd lijkt van de piek van afgelopen december.

Bron: coinmarketcap.com

Nu Bitcoin weer ontdaan is van de hemelse sferen is het tijd om rationeel naar de situatie te kijken. Wat is er toch met de munt aan de hand in 2018?

Bubbel

Achteraf is het altijd makkelijk praten, maar de enorme prijsstijgingen van Bitcoin de afgelopen jaren gaven sterk het vermoeden dat er sprake was van bubbelvorming. Zou zou de munt enorm opgeblazen zijn en is dit mogelijk de grote correctie die daarop plaatsvindt.

‘Dus mijn munten gaan nooit meer in waarde stijgen?’ Mogelijk.

De reden dat de munt nu al een half jaar aan het dalen is? Hack na hack, grootbezitters die verkopen, oplichterijen, slechts enkele werkende producten en landen die regels aanscherpen. En wat er deze week gebeurde? Nieuwe daling, hetzelfde verhaal. In Zuid-Korea werd het handelsplatform CoinRail gehackt. Een hack waar cryptobezitters (weer) de prijs voor betalen. Momenteel heeft CoinRail alle handelsactiviteit stilgelegd om het voorval te onderzoeken.

Ook gingen er geruchten rond dat de communistische partij van China weer heeft geopperd om de regels omtrent de regulatie cryptomunten aan te scherpen. Beide voorvallen waren goed voor het zakken van de totale waarde van de cryptomarkt met bijna 50 miljard dollar.

Mitch van Woudenberg