Adyen (+93%) vlamt op eerste dag, aandeelhouders cashen

Waan jezelf even in de Bahama’s: zonnetje op je al ietwat verbrande kokosnoot, het allerduurste jacht in zicht en auto’s op de parkeerplaats waar je u tegen zegt. Klaar? Mooi, want er zijn een aantal personen die door de beursgang van onze Nederlandse trots Adyen flinke stacks pakken. Eén daarvan is Mabel van Oranje, die al niet meer hoefde te werken, maar nu misschien ook de volgende vier generaties al voorzien heeft. 

Wacht, wie?

Voordat we verder ingaan op de dikke stijging, is het misschien even handig om te weten wat dat Nederlandse bedrijfje doet. Adyen is ooit opgericht met het idee dat betalingen makkelijker moeten kunnen. Leuk en heel mooi streven, maar PayPal en iDEAL bestonden toen al, dus hoe is Adyen anders? Het bedrijf is geen manier van betalen, maar bundelt alle populaire opties in één systeem en biedt zo weer een nieuw betalingssysteem aan. Z0 hoeven winkeleigenaren zich dankzij het systeem van Adyen, dat zowel online als in de winkel werkt, geen zorgen meer te maken over de verschillende manier van betalen.

Billions

Adyen is flink gegroeid vanaf 2006, met een omzet van 1,14 miljard euro over 2017. Met klanten als Spotify, Tinder, eBay en Netflix mogen de Nederlanders wel zeggen dat ze iets bereikt hebben en gisteren was het dan eindelijk zover: de beursgang. Het betalingsbedrijf krijgt de meest kapitalistische kers op de toch al dure taart. CEO Pieter van der Does zal vast trots zijn en, niet geheel onbelangrijk, hij mag cashen. Daar komen we nu op.

Fun coupons

Een beursgang is de ultieme prijs voor aandeelhouders; de aandelen worden ineens véél meer waard. Bij de inschrijving voor de beursgang van Adyen mochten in eerste instantie alleen institutionele beleggers meedoen, zoals pensioenfondsen of investeringsfondsen. De introductieprijs van één aandeel Adyen werd vastgesteld op 240 euro. So far so good.

De beurs opende en de aandelen Adyen stegen niet met 5 procent, niet met 10 procent, maar met 93 procent! Dat betekent dat de gewone mensen dus nu al 460 euro betaalt voor een minimaal beetje zeggenschap in de beursnieuweling. Als er voor 93 procent boven de introductieprijs (IPO-prijs) verkocht wordt, zijn daar altijd mensen die profiteren, namelijk de mensen die voor de beursgang al in het bedrijf hadden geïnvesteerd. Eén naam valt daarbij heel erg op: Mabel van Oranje.

Mabel van Oranje is ooit met haar toenmalige partner prins Friso in Adyen gestapt, toen je nog wel als particulier kon investeren. In het begin zocht Adyen naar startkapitaal en dat vonden ze bij de prins en zijn vrouw. Een mogelijk scenario waarom Adyen precies bij hen terechtkwam is onduidelijk. Wel hebben Mabel en Pieter van der Does samen gestudeerd en is het mogelijk dat Pieter toen al het fundament had gelegd voor de connectie met Mabel. Wie er buiten De Oranjes nog meer dikke knaken vangen? Check de infographic hieronder!

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.