Historisch megaverlies Blokker: eenmalig of structureel?

Blokker moest vandaag met de billen bloot want de cijfers over 2017 liegen er niet om. De keten waar je terecht kunt voor potten, pannen en strijkijzers leed een recordverlies van 344 miljoen euro. Als oorzaak wordt de reorganisatie aangewezen maar ook de winkels boeken geen winst. Is dit het begin van het einde voor de oer-Hollandse huishoudwinkel die ons ooit het brulshirt gaf?

De kosten van de reorganisatie zijn wel een flinke klap geweest voor Blokker Holding B.V.  Het bedrijf besteedde 154 miljoen aan de herinrichting van de eigen firma. Hiervoor werden de zusterbedrijven van de Blokker afgestoten; onder andere Intertoys, Xenos en Leen Bakker kwamen in andere handen. Daardoor is het verlies veel hoger dan de 160 miljoen van vorig jaar.

Die cijfers vertellen echter niet het volledige verhaal. Terwijl de omzet van de afgestoten winkelketens verdween, ging het met de Blokker filialen niet veel beter. En laten die nou net vernieuwd zijn terwijl de verkoop van alle andere merken in bezit van de holding 93.7 miljoen euro opleverde. Niet bepaald de hoofdprijs die men bij Blokker graag had gezien.

Koppen rollen

Mede-eigenaar Ab Blokker heeft in april al ingegrepen door algemeen directer Casper Meijer de laan uit te sturen. Hij beloofde de keten nieuw leven in te blazen maar de top van het bedrijf zag dat niet terug in de cijfers. De man van de belofte om in 2019 weer winst te gaan boeken kon na minder dan een jaar zijn biezen pakken.

Het verlies van bijna 350 miljoen zal voorlopig niet gaan zorgen voor V&D-toestanden. De familie heeft namelijk een krediet verschaft van een kleine 500 miljoen euro om deze situatie op te vangen. Ze zijn er bij de huishoudtoko heilig van overtuigd het tij te gaan keren. De nieuwe algemeen directeur Michiel Witteveen heeft de steun van Ab Blokker en familie.

Niet alles is kommer en kwel voor de firma. Witteveen zag aan het eind van 2017 een lichte groei in bezoekersaantallen en omzet. Ook online gaat het steeds beter: daar werd 25 procent meer besteld. Of dat genoeg is zullen wij de komende jaren gaan zien.

 

Rayen Rudrasingh