Criminelen moeten terug naar de tekentafel, want ze verdienen niets meer

Wat ga je doen als de manier waarop je normaal geld verdient uitsterft? Juist, dan ga je naar wat anders zoeken. Het is niet anders in de criminele sector. Omdat jij nu bijna overal met je gleuf kunt betalen, verdienen de casual overvallers niets meer aan jouw veranderende betaalgedrag. Deze trend is erg te zien in Zweden. En het volgende slachtoffer van de crimiclowns? Dieren.

Vijf jaar geleden had je al kunnen voorspellen dat dit zou gaan gebeuren. Minder overvallen en meer andere criminaliteit. Vooral het geel-blauwe Scandinavische land blinkt hierin uit. Dat komt omdat Zweden op weg is naar een volledig cashloze samenleving en dat ook nog eens stevig doorzet. Afgelopen jaar waren er in Zweden maar 2 bankovervallen, terwijl de teller 10 jaar geleden nog op 110 stuks stond. 

Niet afgelopen

Mooi natuurlijk, maar eens een crimineel, altijd een crimineel. En dus moeten de banken het misschien minder ontgelden, maar krijgen andere industrieën het lastiger. Een van deze industrieën is de Zweedse beschermde dierenindustrie. De Grote Gijze Geest, een beschermde uil, werd laatst voor bijna 100.000 euro verkocht op het dark web. De misdrijven met zulke dieren staat op het hoogste punt sinds 10 jaar. 

Ook is fysiek geweld tegen mensen toegenomen in Zweden, en daar komt hij: cybercriminaliteit. Het aantal misdaden gepleegd via digitale kanalen is afgelopen 10 jaar sneller gestegen dan de snelheid waarmee Verstappen hem de muur in Monaco rijdt. Oké, dat is niet waar, maar meer dan 10% stijging is het wel. 

I think Knot

Wat zijn de plannen van Nederland? Willen wij wel zo’n cashloze samenleving als het niet zorgt voor minder criminaliteit, maar slechts voor andere criminaliteit?

Klaas Knot (a.k.a MC Klaas), voorzitter van De Nederlandsche Bank, is duidelijk en zegt ‘nee’. Klaas wil naar een minder-cash samenleving, maar is niet van plan de keuze van de consument te beperken. Onder het mom ‘ik bepaal verdomme zelf wel wat ik doe en niet Den Haag’ zullen daar vast veel mensen blij mee zijn. Buiten dat het hoofdkantoor van het DNB in Amsterdam zit, maar goed. 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.