Mot bij Eneco bereikt nieuw dieptepunt: COR gepasseerd bij benoeming CEO

Het is een feestje bij energiemaatschappij Eneco. Waar eerst alleen de op handen zijnde privatisering van het bedrijf intern gedoe opleverde, staan de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Raad van Commissarissen (RvC) nu helemaal recht tegenover elkaar. Hoe ontstond de rotzooi bij de ‘groenste energieleverancier van Nederland’?

In oktober 2017 is er door het bedrijf gestemd voor een verkoop, het hoe en wat bleef echter niet ingevuld. Met een meerderheid van gemeenten als aandeelhouders werd het plan uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen, aangezien deze raden zouden moeten instemmen met de verkoop van hun belangen in de energieconglomeraat.

Niet zo’n gekke gedachte, zou je denken. Privatisering an sich is helemaal geen slecht idee voor Eneco, dat al jaren goede cijfers draait en een grote speler is op de energiemarkt. Echter bleek de koers die uitgezet werd na de verkiezingen binnen het bedrijf nogal uiteen te lopen. De COR wilde dat een kopende partij bij het imago zou passen, de CEO sloot zich hierbij aan en de RvC vond eigenlijk elke kopende partij wel prima. De aandeelhouders zelf kwamen met een puik ideetje; laten we de tent verkopen aan Shell. Gezien de reputatie van het olieconcern kun je wel raden dat zowel de COR als de CEO, Jeroen de Haas, vervolgens op hun achterste poten stonden. Dat zou níet gebeuren met de groene NV.

Maar de RvC bleef voet bij stuk houden. De Haas stapte op als CEO, waar vervolgens vanuit het bedrijf geen enkele logische verklaring voor gegeven werd. Al wordt vermoed dat dit te maken heeft met het verschil van inzicht rond de verkoop. Categorietje publiek geheim, de RvC kon De Haas niet uitstaan vanwege zijn mening en visie voor het bedrijf. De Haan zwaaide Eneco, na 10 jaar aan te zijn geweest als CEO, gedag.

Terug naar het nu. De centrale ondernemingsraad besloot een rechtszaak aan te spannen tegen de commissarissen bij de ondernemingskamer te Amsterdam. De twee schone blondines die momenteel zitting nemen moesten opdonderen, aldus het COR, en er moesten twee nieuwe commissarissen aangeleverd worden met ‘superrechten’, een doorslaggevende stem. Ook moest de RvC wachten met de benoeming van De Haas’ opvolger, want hier wilde de COR uitgebreid bij betrokken worden.


De rechtszaak is nog gaande, maar de Raad van Commissarissen geeft de ondernemingsraad een figuurlijke vinger. Er is namelijk een nieuwe stuurman aangesteld voor de SS Eneco, Ruudje Sondag. De beste man lijkt de uitgelezen kandidaat, aldus het RvC, om Eneco door een verkoop heen te leiden, na hiervoor de scepter te hebben gezwaaid bij Van Ganzewinkel en Scherpenzeel. Leuk detail hier aan is, is dat hij met veel gedoe bij Van Ganzenwinkel is opgestapt vanwege ‘verschil van inzicht’, om vervolgens de concurrent van Van Ganzenwinkel op te richten; Scherpenzeel. Dit verkocht hij in oktober aan Veolia.

Een man met verkoopervaring dus, de lading die de RvC momenteel zoekt om Eneco naar een nieuwe eigenaar te loodsen. Maar de COR is volledig buitenspel gezet, naar eigen zeggen. De beoogde CEO is namelijk inderdaad geschikt om de verkoop te leiden, maar dan wel op de manier zoals de commissarissen willen en niet zoals het personeel wil. En zelfs op het moment dat er een rechtszaak loopt tegen de raad van commissarissen omdat de ondernemingsraad zich voorbij gespeeld voelt, gaan ze gewoon vrolijk door.

Al met al een dolle boel bij Eneco. De COR is momenteel in staat van oorlog met het RvC, de CEO is geen verbindende maar verdelende factor geworden en de aandeelhouders? Die kruipen momenteel nog even een paar centimeter dieper de kont van Shell in. Een feestje waar je U tegen zegt.

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.