Turkije verbiedt vrije pers de moeder voor 893 mln

Hè, gezellig. Onze lieve Rivièra-buurtjes geven de vrije pers een genadeklap van bijna een miljard, vlak voor de verkiezingen. De afgelopen jaren hebben de Ottomaanse afstammelingen al meerdere krantjes en zendertjes gekocht, maar met deze deal zorgen ze er in één klap voor dat het laatste regering-kritische bolwerk vakkundig de moeder geneukt wordt.

Erdogan, de knuffel-turk van het Midden-Oosten, zit vermoedelijk gniffelend in zijn huiselijke paleisje (nieuwsgierig naar z’n bescheiden optrekje van 615 mln? Klik!), denkend aan de deal waarmee Demirören Holding definitief de vrije pers in handen krijgt. Voor het bedrag van zo’n kleine 893 miljoen euro krijgt de bouw- en mediaconglomeraat niet alleen omroep CNN Türk, maar ook de tot voorheen kritische krant Hürriyet, Engelstalige krant Hürriyet Daily News, tv-zender Kanal D, het persbureau DHA en meerdere radiostations. Een lucratieve deal dus, zo vlak voor de verkiezingen in juni.

The f*ck?

Maar wie is Demirören Holding precies, en wat moet één van de grootste stenenschuivers van de dictatuur republiek Turkije in godsnaam met álle media? Een vrij simpele verklaring; de bestuursvoorzitter is een huisvriendje van de zittende president. Normaliter zou een dergelijke overname langs de ‘competition board’ moeten, om te checken of er geen oneerlijke concurrentie plaats zal vinden, maar in dit geval zal daar waarschijnlijk geen haan naar kraaien. Monopoly op de media: Erdogan 1 – volk 0.

Betalen, bitches!

De verkoop is al een tijdje in de maak, of meer; wordt al enkele jaren geforceerd. In 2009 kwam er ineens een belastingaanslag richting de Dogan Media Group, de verkopende partij, gevlogen ter waarde van zo’n 3,3 miljard euro. Boekhoudkundige fraude, riep de overheid. Bullshit, riep Dogan.

Maar goed, Turkije koopt dus met een gerust hart zijn media op zo vlak voor de verkiezingen. Niet dat het nou zo enorm nodig is, want de kans dat de turken besluiten voor een andere president te kiezen is ongeveer net zo groot als het percentage resterende vrije pers: 0,00%

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.