What’s happening? Koers Altice daalt eerst 70%, maar stijgt toch 55%!

Altice, wat flik je ons nu weer? De beurs is een raar stukje finance, en zo blijkt nu ook weer. Voor wie naar het aandeel Altice kijkt ziet dat het aandeel van 8,16 naar 2,35 is gedaald! What’s going on en waarom daalt het aandeel zo snel? 

Snelcursus

Ten eerste: het aandeel is 55% gestegen, en dat is nu het mooie. Ben je ready? Oké, komt hij: Altice NV heeft de aandelen opgedeeld in twee nieuwe delen: aandelen van Altice USA en Altice NV. Het aandeel Altice USA zal de activiteiten van het telecombedrijf in de VS vertegenwoordigen, en Altice NV vertegenwoordigd de waarde van de Europese werkzaamheden. So far, so good? Nice. 

Aangezien de aandelen opgedeeld werden, kreeg je per Altice NV aandeel (dat 70% daalde) ook nog eens 0,4163 Altice USA aandeel. Dit zorgde er na veel berekeningen dan weer voor dat je na e splitsing netto per aandeel Altice NV 1,66 euro zou betalen. Maar wat deed de koers van Altice NV? Die bleef niet hangen op 1,66 euro, maar schoot door richting de 2,40 euro. Dat is een stijging van 55% die je zo even binnen had kunnen halen! 

Vanaf nu zijn Altice Europe en Altice USA aparte bedrijven en kun je ook van allebei aparte aandelen kopen. 

Maar… Waarom?

De hoofdreden lijkt een effiency dingetje te zijn. Wanneer beiden bedrijven gescheiden opereren, kan het volle potentieel aan het licht komen en zullen de bedrijven betere resultaten gaan boeken. Ook kun je dan verschillende strategieën uit gaan voeren.

O, en grootaandeelhouder Patrick Drahi zei ook dat ze nu meer waarde kunnen gaan leveren aan aandeelhouders. Dan is het toch fijn om te weten dat Drahi daar zelf een van is en dat deze splitsing mogelijk ook een persoonlijke reden heeft. 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.