ING en HSBC gebruiken al blockchain, je loopt achter

Schreeuw eens drie keer hoera. Doe nou. Ja, thanks. We mogen een feestje bouwen want de eerste commerciële transactie met blockchain is gedaan door ING en HSBC, twee megabanken mogen we toch wel zeggen. Is dit het begin of houdt het hier ook gelijk op?

Test test test

Blockchain zou de hele wereld op zijn kop gaan zetten en zou fraude onmogelijk maken. Dat eerste is al gebeurd, want bij sommige overenthousiaste crypto-investeerders ligt hun geld ineens op de bodem van de oceaan of staat het huis onder water. Dat tweede punt is waar veel banken nu mee bezig zijn. Veel zitten er nog in de testfase, maar ING en HSBC zijn de eerste twee banken die de blockchain nu ook daadwerkelijk gebruikt hebben voor een echte transactie. Voorheen ging het allemaal om testtransacties en hoewel dat hetzelfde principe is, klinkt het minder spectaculair.

Het gaat om gebruik van het Corda-netwerk dat speciaal is gecreëerd voor transacties tussen internationale banken. 

Sushi

De transactie ging om, jawel: sojabonen. Van die groene dingen die je bij een sushi-restaurant bestelt als je eerst 3500 calorieën naar binnen zit te werken en er dan achterkomt dat je gezond wilde doen. Die. De hele lading moest van Argentinië naar Maleisië en dat kost knaken. Deze knaken zijn overgemaakt via blockchain. 

ING en HSBC zijn niet de twee kleinste Europese banken. HSBC is zelfs Europa’s grootste. De eerste transactie brengt wellicht een kettingreactie teweeg bij andere banken, maar dat is speculeren en dat doen we alleen op de beurs. We eindigen met de woorden van een belangrijk iemand (Head of Innovation of zo) bij HSBC:

““Met blockchain verdwijnt de noodzaak voor papieren documentatie, omdat alle betrokken partijen verbonden zijn aan hetzelfde platform, waar updates instant worden doorgevoerd.”

Maar dat wisten we zelf ook al. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.