ING krijgt tik op de vingers op de beurs: foei voor corruptie

De ING. De oud-hollandsche volksbank die een hoop dingen is, behalve spannend. Een fusie ooit ontstaan uit de volksbank en postbank resulteerde in de financieel big-boyo die we nu kennen als ING. En het gaat de Neerlandse kredietverstrekker en geldjes-babysitter voor de wind. 400.000 nieuwe klanten in het eerste kwartaal van 2018, een vors hogere winst á 1,67 mrd en meer uitstaande leningen dan ooit (8% groei). Maar vindt de beurs dat leuk? Nee dat vindt de beurs niet leuk.

Foei!

Naast het feit dat de bank zich financieel aardig weet te redden, schuilt er namelijk een klein vuiltje aan de lucht. De bank is verwikkeld in een corruptie en witwas schandaaltje, en wordt onderzocht door onze vrinden bij het Openbaar M. ING zou frauduleus gehandeld hebben door het compliance beleid, een soort intern controle middel om te kijken of klanten van de bank wel kosher zijn. De Russische telecom conglomeraat Vimpelcom wordt namelijk vervolgd voor fraude, iets met transacties, omkoping en een paar afgeknelde werknemers ergens in de prachtige toendra die we Rusland noemen.

Waar ING eerst nog een berichtje melde dat er een onderzoek gedaan werd, wordt inmiddels een boete ingeboekt op de begroting van jewelste. Het exacte bedrag is niet te herleiden, maar gezien de omvang van de zaak zal het niet om een paar ruggen gaan. De CEO, die eerst nog een riante bonusregeling voor zichzelf bedong, zal het met een beetje pech met zijn titeltje moeten bekopen. De beurs reageert met gepaste ‘pleurt op’ op de goede resultaten, want de rechtszaak hangt de komende weken nog wel even boven de markt.

De redacteur te velde blijft dit financiële oorlogsgebied met gepaste afstand voor je volgen. *verkoop aandelen ING* *huilt*

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.