‘Jeroen-doe-nou-niet-gevalletje’ met KLM-Air France

Je hebt wel eens van die beleggingen waar je enorm trots op bent en waar je een half jaar later nog over praat. ‘Weet je nog die keer dat..’ verhalen worden dat dan, die je samen met je beleggende vrinden aan de bar sneller loopt te tappen dan het bier. Ja, de succesverhalen zijn leuk. Mijn belegging met KLM is er vooralsnog niet zo één.

Vamos!

Donderdag 3 mei. Ik ben rustig op vakantie en hoor van de onheil bij KLM-Air France, de aankomende stemming en het lot van de CEO dat daar weer mee samenhangt. Ik raak geïnteresseerd, kijk een random nieuwsblad in en begin me te verdiepen in de casus. Vervolgens maak ik de slechtste judgement-call die in tijden heb gemaakt, zo blijkt vrijdag na-beurs, en besluit ik een portie aandelen te kopen. Aankoopprijs á 8,50.

De geruchtenstroom rond de stemming begint toe te nemen en beleggers wereldwijd spreken van een kiet of dubbel. Of je gaat vol het schip in, of je verdient een goeie paar euro’s per aandeel. Het gokje waard, dacht ik, want de Fransen gaan vast niet nóg langer door met dat idiote gestaak. De volgende dag, vrijdag 4 mei, leggen minder mensen het werk neer dan vooraf gedacht. Een goed voorteken, JL koopt nog een portie aandelen bij op een iets gedaalde koers. 8,34.

Hangover

Vrijdag, 4 mei. Nabeurs komt de uitslag van de stemming. 80% van het personeel heeft gestemd, waarvan 55% tegen het voorstel van loonsverhoging van het bestuur was, waardoor de CEO automatisch zijn tas begon in te pakken en z’n gouden handdruk ging pinnen. F*CK, schoot er door m’n hoofd. Het weekend afwachten, misschien dat berichtgeving me goed gezind is, dacht ik.

Au.

Maandag bleek het aandeel KLM/AF echter een soort WW2 slachtveld. Bij opening werd er meteen een freeze op het aandeel gezet, wat gedaan wordt door de beurs als de openingskoers meer dan 10% varieert met de slotkoers op de vorige handelsdag. Hij knalde de kelder in, naar 14% verlies voor je redacteur.

Mijn advies voor de komende groep beleggers die handelen op basis van judgement calls; ga niet met 90% van je handelsvermogen in 1 aandeel op basis van een pure gok. Als jullie me nu willen excuseren, ik moet even een paar krantjes gaan verkopen voor de C1000. Nu ik je toch spreek, daklozenkrant kopen?

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.