DSB Bank moet nog steeds een miljard euro terugbetalen

Aha, daar hebben we de DSB Bank weer eens, dat is lang geleden. Het blijkt dat de bank nog altijd voor zo’n 974 miljoen open heeft staan aan vorderingen. Betalen voor Scheringa! Of toch niet?

Sad story

Nee. Zo’n bank is niet voor niets failliet. Daarnaast was de DSB een rechtspersoon, en kan Dirk Scheringa niet aansprakelijk worden gesteld met zijn privé-vermogen. Hij is overigens ook met hele andere dingen bezig, zoals ICO’s en Lil Kleine contracteren. 

In ieder geval: de DSB Bank is destijds failliet gegaan door een nare samenloop van omstandigheden. Enerzijds terecht, anderzijds een beetje ophitsing door de media. DSB had veel schadeclaims tegen zich door de ‘agressieve’ verkoop van koopsompolissen. Dat zijn dan weer producten die ervoor zorgen dat je in de toekomst meer inkomen binnenkrijgt, als je eerder met pensioen wilt bijvoorbeeld. Het eigen vermogen was darbij ook niet heel sterk, waardoor je eventuele klappen minder goed op kunt vangen.

Toen ook nog Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed op nationale tv een ‘bankrun‘ voorstelde was het gedaan met DSB. 

Hella cash

Vanaf het moment van het faillissement zijn er meer dan 30.000 schuldeisers langsgekomen om hun deel van de bank op te eisen. Dat is in de meeste gevallen gelukt en nu is er eigenlijk nog maar 1% over van alle schuldeisers. Dat zijn schuldeisers die niet akkoord zijn gegaan met de deal die DSB bood. Zonde natuurlijk, maar daardoor staat die 974 miljoen nog wel open en hebben curatoren – mensen die faillissementen begeleiden – nog altijd de handen vol. Ze zijn inmiddels bij het 36e faillissementsverslag. Heb je tijd over? Lezen mag. 

Overigens is het niet helemaal waar dat er geen geld meer is. Sterker nog, DSB maakt zelfs winst! Ze hebben namelijk nog altijd een verzameling aan hypotheken en daar verdienen ze nog altijd rente aan. Vorig jaar verdiende de bank 104,6 miljoen. Hoppa! Het vooruitzicht om alle schulden af te betalen is dan ook dichterbij. 

Max van Hasenbroek

Advertentie