T-Mobile doet big business in VS en is nu 146 miljard dollar waard

T-Mobile is wereldwijd actief en niet alleen in Europa. In Amerika is de concurrentie minstens net zo hevig als hier. Verizon en AT&T zijn daar de grote twee telecomaanbieders en daar kom je niet makkelijk tussen: T-Mobile US bedacht daar iets op! Nu hebben ze een nieuw bedrijf gevormd dat meer dan 146 miljard dollar waard is.

Samen zijn we een?

Twee jaar geleden begon het feest: de nummer 3 en 4 telecomaanbieders in de VS dachten eraan om samen met elkaar in zee te gaan. En nee, dan hebben we het niet over kartelvorming door middel van prijsafspraken. Dit werd serious business: een fusie tussen T-Mobile US en Sprint. Alleen zo zouden de strijd aan kunnen gaan met Verizon en AT&T. Leuk idee uiteraard, maar de uitvoering blijkt vaak een tikkeltje lastiger: hoe ga je twee miljarden bedrijven in een krijgen? Beide bedrijven hebben een andere cultuur en compleet andere normen en waarden. 

Het kostte twee jaar van discussie om tot een onderling akkoord te komen. Gister was de dag dat ze het dan eindelijk officieel konden maken, helaas zonder ring. 

Finish

Maar goed, het is ze nu dan eindelijk gelukt. De fusie maakt het nieuwe bedrijf – dat gewoon T-Mobile blijft heten – 146 miljard dollar waard en zorgt ervoor dat het marktaandeel ten opzichte van AT&T nog maar 6 procentpunten kleiner is.

Tegelijkertijd zorgt dat ook voor veel meer gedoe dan bij een normale fusie. Er moet namelijk door de overheid gekeken worden of de fusie door mag gaan. De regering Trump is daar niet heel chill mee, want eerder heeft hij ook al een overname tussen AT&T en Time Warner verboden. 

Hoe dan ook, wanneer het lukt kunnen ze de directe competitie met Verizon en AT&T aan! 

 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.