Restaurant

Restaurantketen Nusr-Et van ‘Salt Bae’ mogelijk in gevaar voor 2,5 miljard

Salt Bae, wie kent hem niet? Hij is eigenaar van restaurantketen Nusr-Et, maar toch vooral bekend om de bijzondere manier waarop hij van hopeloze koeien heerlijke lekkernijen maakt. Het moederbedrijf van Nusr-Et wil nu haar schulden ‘herstructureren’, en dat is meestal stap een richting de afgrond. 

Zoals bijna elk bedrijf heeft het weer een moederbedrijf boven zich. Soms heeft zelfs dat bedrijf dan ook weer een fiscale moeder, maar hier gelukkig niet. De restaurantketen van Nusret Gokce a.k.a. Salt Bae valt onder het beheer van Dogus Holding AS, dat dan weer meerdere restaurantketens in bezit heeft en van Turkse miljardair Ferit Sahenk is. Deze financiële holding heeft miljarden aan leningen uitstaan, wat logisch is, want een groot bedrijf heeft te maken met meer dingen dan alleen het kopen van een nieuwe keuken.

Wil je elke dag binnen 5 minuten op de hoogte zijn van het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Die schulden beginnen nu alleen een beetje groot te worden, en ze moeten nog snel afbetaald worden ook! Alarmbellen en alles wat geluid maakt dus. Het gaat om 2,5 miljard dollar dat gemiddeld binnen 2,5 jaar afbetaald moet worden. Dogus is nu in gesprek met de uitleners van dit geld om de leningen te herstructureren.  

Het herstructureren van leningen is vaak de einddatum van de lening verlengen, waardoor je jaarlijks minder betaald. Zo krijg je financieel meer ademruimte, en met kapotte nieren door al dat zout van Salt Bae is het wel nodig. Ze proberen de einddata met drie jaar te verlengen, waardoor de einddata over 5,5 jaar pas zijn. Daartegenover zet Dogus als onderpand een aantal hotels in Spanje en nog wat andere horecagelegenheden. Keuze genoeg met 18 miljard dollar aan jaarlijkse omzet.

Gaan we Salt Bae nog zien?

Het is niet zo dat Gokce gelijk failliet is. Hoewel herstructurering van schulden normaal alleen nodig is wanneer een bedrijf financieel aan het einde van het leven zit, hoeft dat niet dé reden te zijn. Ze kunnen ook gewoon meer financiële ruimte willen juist om het risico op faillissement af te dekken. Of cash vrijmaken voor grote investeringen. Of gewoon geld uitkeren aan aandeelhouders. Alles is mogelijk.

Maar stel je nou voor dat de hele holding en daarmee dus ook Nusr-Et kapot gaat; wat gebeurt er met Salt Bae? Nou ja, hij is zijn baan kwijt en waarschijnlijk ook zijn aandelenvermogen. Maar wij gokken erop dat hij al genoeg geld geïnvesteerd heeft in andere dingen en dus zijn geld prima gespreid heeft.

Bij een eventuele financiële dood kunnen we Salt Bae dus gewoon weer in een ander restaurant aantreffen. Maar nogmaals, áls. Afbeelding: atache (CC BY-NC-SA 2.0), via Flickr

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.