Waarom je niet moet handelen in aandelen op vrijdag de 13e

Misschien ben je het vandaag vergeten, maar het is wel degelijk vrijdag de 13e. Een ongeluksdag dus, en op de beurs is dat niet anders. Hoewel er buiten 1989 nooit desastreuze dingen zijn gebeurs, is het toch niet handig. Handelaren hebben bijgeloof en als je slim bent ga je lekker een dagje achterover hangen vandaag. 

Vrijdag de 13e dus. Jij wilt zeker weten of het echt zo’n typische ongeluksdag is waar traders alles verliezen? Ik kan je geruststellen – of juist teleurstellen – het antwoord is nee. Een of andere redacteur bij de Financial Times heeft ooit uitgezocht wat de beurzen deden op verschillende vrijdag de 13e en vond verrassende dingen. Geen rode cijfers, maar een meerderheid aan groene cijfers. De doemdag is in 56% van de gevallen gewoon een positieve beursdag, en slechts in 44% van de gevallen is dat een rode dag. Grafiekje? Prima. 

Niet doen

Maar waarom moet je dan toch van aandelen afblijven? Simpel: omdat zelfs op positieve beursdagen het gemiddeld rendement twee keer zo laag ligt als een willekeurige andere dag. Je moet dus beter opletten, want vrijdag de 13e heeft een psychologisch negatief effect op beleggers, en je rendement is waarschijnlijk ook nog eens lager. Zoals we zeiden: achterover hangen dus. Het extra risico is de kleine winst niet waard. 

Aan de andere kant geeft deze dag ons een heel rare statistiek. In 1929, het jaar van die wereldcrisis, pakte de beurs haar grootste rendement ooit op een vrijdag de 13e. Die is tot op heden nog niet verslagen en ook dit jaar lijkt dat niet te gaan lukken. Kan zo’n stijging op een ongeluksdag wellicht een crisisindicator zijn? In ieder geval, als de Dow Jones vandaag wel meer dan 2,66% stijgt, dan ga ik mijn aandelen verkopen. Wacht, dat heb ik al gedaan.  

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.