FC Twente staat er héél slecht voor – en degradatie betekent het einde

Nederlaag na nederlaag. Het gaat enorm slecht met Stichting FC Twente, want hekkensluiter van de Eredivisie is niet iets om trots op te zijn. Buiten dat een degradatie naar de Eerste Divisie een sportieve tik zou zijn, kan het ook het einde van de club betekenen. De Twentenaren hebben nogal wat schulden en verliezen bij degradatie een percentage aan inkomsten waar jij en ik prima van kunnen leven. 

Eerst het goede nieuws en dan pas het slechte? Prima, doen we. FC Twente heeft vorig jaar hun schuldpositie teruggebracht van 95 miljoen naar 61 miljoen. Dat is nog steeds te veel, maar het is een grote verbetering ten opzichte van de jaren ervoor. Een club mag een zeker schuldbedrag aanhouden zolang het maar te betalen blijft. Twente heeft dus enorm veel schuldeisers afbetaald, maar draait nog steeds verlies. Dat is dan weer toe te schrijven aan het apart zetten van geld voor belastingclaims, want anders had Twente een winst van 1,4 miljoen gehad. Fair enough. Dat was eigenlijk al het goede nieuws.

Failliet

Het slechte nieuws: FC Twente gaat bij degradatie (die zeer waarschijnlijk is) achteruit op vrijwel alles waar ze nu inkomsten uit halen. Sponsorgelden gaan omlaag, tv-rechten, seizoenskaarten, business seats en ga zo maar even door. Nu verdient de club 5.656.000 euro aan tv-rechten en hebben ze een hoofdsponsor die – gekeken naar andere clubs – zo’n 2 a 3 miljoen euro per jaar in het laatje brengt. 

Een rapport wat stamt uit januari becijfert dat Twente tot 30 procent minder inkomsten kan verwachten bij degradatie, wat betekent dat ze in plaats van 29,4 miljoen nog maar 23,5 miljoen euro aan inkomsten mogen verwachten. Dat is dus een gat van 6 miljoen euro per jaar die je goed moet maken. Eigenlijk is dat onmogelijk, omdat er afgelopen jaren al in het vlees en vet is gesneden bij het Enschedese elftal. Nu moeten dus essentiële delen van de club worden wegbegroot, wat kan leiden tot nog slechtere prestaties op het veld en ongelukkige fans. 

Hoe slecht mag het zijn?

Wat voor crap mag er zijn voordat een club failliet verklaard wordt? Veel eigenlijk. Buiten de regels  van de KNVB gelden er de gewone regels vanuit het Nederlands ondernemingsrecht. Die zegt dat wanneer jij je schuldeisers helemaal niet meer kunt betalen er faillissement volgt. Dat kunnen de schuldeisers aanvragen, maar soms kan ook het Openbaar Ministerie de aanvraag doen.

Voorlopig betaalt Twente nog altijd hun leningen netjes af, maar dat kostte ze vorig jaar wel bijna 1,8 miljoen. Een faillissement wordt vaak pas uitgesproken als er echt geen ene cent meer aan schuldeisers wordt betaald. Wanneer de club er langer over doet, betekent dat alsnog niet het einde. Pas wanneer er geen perspectief meer is op terugbetaling wordt er serieus gekeken naar faillissement. Dat perspectief wordt een stuk somberder wanneer degradatie een feit is. Je zou de 1,8 miljoen rentelasten moeten overbruggen en dan heb je nog 4,2 miljoen euro minder dan voorheen. Wij houden je uiteraard op de hoogte.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.