Cryptomunt Verge (XVG) slachtoffer geworden van dodelijke ‘51%-aanval’

Eergister bitchten we nog op de door McAfee gekroonde ‘one and only privacycoin’, namelijk Verge. En nu heeft Verge heel wat meer problemen dan een Nederlands medium dat hen nare benamingen geeft. Ze zijn slachtoffer geworden van een zogenaamde 51 procentaanval, wat feitelijk de dood van de cryptomunt betekent.

Armageddon

4 April, gister dus, meldde het lid ‘ocminer’ van het Bitcointalk forum, een gerespecteerd lid, dat Verge onderhevig was geworden aan zo’n dodelijke aanval, en dat er in totaal 250.000 Vergecoins gestolen zijn door diezelfde hacker. In euro’s kom je dan op ongeveer 10.000 euro, wat dus wel weer meevalt. Maar hoe kan dit gebeuren? Verge was toch zo veilig? Ze hechtten toch zoveel waarde aan privacy? Het team van ontwikkelaars wordt nu geforceerd om een hard fork te creëren die wel voortborduurt op het algoritme, maar niet meer dezelfde coin is.

Niet iedereen gelooft dat de hack is gebeurd en een Verge-aanhanger zegt dan ook: “De timing van deze zogenaamde aanval is verdacht. Het kan een overheidsorganisatie zijn.” Maar goed, dat wordt vervolgens totaal niet onderbouwd. Geloof ons niet op ons woord, maar LEES het zelf (reactie van whitefire990). De mogelijke onderbouwing die hij probeert te maken, maken wij hier voor je: Verge is dichtbij een heel grote samenwerking en moest daar geld voor inzamelen. Dit hebben ze bijna bereikt en daarom kan het zijn dat iemand die dit niet wil – de overheid volgens whitefire – roet in het eten gooit. 

Geen einde

Hoe zo’n 51-procentaanval precies gebeurt? Het is lastig, laten we het daarop houden. Je hebt heel veel computergeheugen nodig wat bij munten als Bitcoin onmogelijk haalbaar is. Bij altcoins is dat ook zo, alleen zat er bij Verge een bug in de code waardoor het makkelijker werd.

De hack is nog niet klaar. Gebruiker IDCToken op Bitcointalk zegt: “Hey Verge Team, fix jullie ontwikkeling. We hebben nog twee exploits gevonden.

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.