Imtech is al 3 jaar failliet – nu komen de problemen pas echt om de hoek kijken

In augustus 2015 ging installatiebedrijf Imtech failliet en dat krijgt anno 2018 een staartje. Een groep van achthonderd gedupeerden heeft een miljoenenclaim ingediend bij verschillende banken en ook de oud-bestuurders moeten er aan geloven.

De Stichting Imtechclaim vindt dat de beleggers voor de gek zijn gehouden door de banken. Door het faillissement zijn beleggers massaal het schip ingegaan, waaronder ondergetekende. Twee jaar voor het definitieve einde van het bedrijf werd de technisch dienstverlener nog getipt als ‘beursparel’ en volgens de Stichting werden de beleggers opzettelijk een te rooskleurig beeld voorgehouden. De banken ING, ABN-Amro, Commerzbank en Rabobank zouden weten dat Imtech allang niet meer te redden was.

Sterker nog, twee jaar voor het faillissement van Imtech gaven de banken 60 miljard nieuwe aandelen van Imtech uit, die hoopvolle beleggers gretig op de kop tikten. De koers was laag en het ooit zo succesvolle Imtech zou er toch wel weer bovenop komen? Niet dus. In de twee extra uitgiftes hebben de banken wel 1.1 miljard euro gepakt.

Nalatigheid van de banken

Volgens de Stichting hebben de betrokken banken niets gedaan om beleggers te beschermen en schonden ze daarmee hun zorgplicht. De uitgifte van extra aandelen zou zijn gepland om in betrekkelijk korte tijd de schade van het aanstaande einde van Imtech zoveel mogelijk te beperken. Tegen EenVandaag zegt de Stichting dat de banken zichzelf gingen verrijken ten koste van de aandeelhouders.

Het aandeel van Imtech was altijd geliefd bij beleggers, tot er in Duitsland en Polen fraude, corruptie en andere misstanden werden ontdekt. De koers kantelde en Imtech kwam daar nooit meer bovenop. Deze informatie werd beleggers echter onthouden. Zo deed Imtech in oktober 2013 aangifte van fraude in Duitsland, maar werd dit niet aan beleggers meegedeeld. Ook over mogelijke overtredingen van de mededingingswet, in 2014 bij het bedrijf gemeld door een klokkenluider, werden beleggers niet geïnformeerd.

Over de hoogte van de ‘miljoenenclaim’ doet de Stichting nog geen uitspraken, maar zeker is dat de gedupeerden veel geld willen zien. Voor sommige beleggers loopt de schade op tot in de tonnen. Vraag is natuurlijk of de banken met opzet handelden, de stichting denkt van wel: ““We hebben een sterk vermoeden dat de banken het wisten.”

Pim Westenberg