Apple gaat concurrent Samsung binnenkort ontdoen van miljarden dollars door MicroLED

In eerste instantie zijn Apple en Samsung aartsrivalen van elkaar en dat klopt ook in tweede instantie. Ze concurreren elkaar kapot met alle S9’s, X’s, et cetera. Toch hebben beiden veel te winnen aan een soort van samenwerking. Apple kocht namelijk de schermpjes voor de iPhones bij Samsung in! In het geheim is Apple daar nu verandering in aan het brengen. Dat kost Samsung tientallen miljarden! 

Samsung loves Apple

Wie denkt dat Apple en Samsung concurrenten zijn, heeft het mis. Ze houden elkaar in de markt. In ieder geval doet Apple dat met Samsung. Counterpoint Research, een onderzoeksbureau heeft even berekend hoeveel knaken Samsung gaat vangen met de verkoop van de iPhone X. Zij kwamen uit op 100 dollar per iPhone X. Counterpoint verwacht dat er zo´n 130 miljoen keer een iPhone X over de toonbank rolt en als je dat dan keer honderd doet, verdien je er 13 miljard aan. Dat terwijl je zelf niets met de verkoop te maken hebt! Heerlijk toch? Vinden wij ook. Overigens is de X-versie niet de enige iPhone waar Samsung geld aan verdient. De iPhone 6 en 7 zitten ook verpakt met Koreaanse onderdelen. Bij Apple’s nieuwe creatie ziet Samsung dat in één keer verdwijnen.

Beurskoers

Zo geheim is het project van Apple nu niet meer, maar er is nog altijd genoeg reden om aan te nemen dat ze dit echt gaan voortzetten. Bloomberg zegt dat er een aantal zeer goede Apple-werknemers al langer bezig zijn in een klein lab in Californië met de ontwikkeling van de nieuwe iPhone-schermen, genaamd MicroLED. Het project is een jaar geleden gestart en ze zijn nog altijd niet klaar. MicroLED is een nieuwe generatie schermen, nog uitgebreider dan de OLED-schermen. Als Apple dit flikt, kunnen ze enerzijds die 13 miljard besparen en anderzijds die 13 miljard niet meer aan de concurrent geven.

De productie is natuurlijk heel lastig, dus of ze het werkelijk gaan halen is de vraag. Er is een hele nieuwe productiemethode voor nodig, om nog maar niet te spreken van de kosten die daarmee gepaard zijn. Het is dus een echte investering die Apple doet om zo de monopolie (alleenrecht) te krijgen op die MicroLED te krijgen.

Op de bekendmaking van dit nieuws daalde de beurskoers van Samsung met 1,4%. De tik valt dus mee. 

Max van Hasenbroek

Flink bezeten door het aandeel SNAP en wacht eigenlijk tot Snapchat failliet gaat zodat hij eindelijk kan zeggen: 'ik zei het toch.' Verder wacht hij op beurscrashes zodat hij weer 'lekker bij kan kopen'.